12 soorten gezichtsreinigers

Als vegan krijg ik heel vaak de vraag ‘maar wat nu als je onbewoond eiland terecht komt?’. *zucht* Alsof dat ooit gebeurd!

Maar als het gebeurd en ik mag maar 1 gezichtsverzorgingsproduct meenemen, wat geen anti-zonnebrand is, dan neem ik een gezichtsreiniger mee. Geen enkel ander product maakt zo’n groot verschil in mijn routine.

Viezigheid die gedurende de dag op je huid terecht is gekomen, verstopt je poriën en maakt dat je huid sneller veroudert dan nodig is. Daarom is het belangrijk dat je avondroutine niet alleen het poetsen van je tanden inhoudt, maar ook het reinigen van je gezicht. Daarom is een gezichtsreiniger onmisbaar in jouw gezichtsverzorgingslijn.

Er zijn veel verschillende soorten reinigers op de markt en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren.

1. Reinigingsgel

Een reinigingsgel heeft een basis van water met een gelvormer, zoals bijvoorbeeld Xanthan gum en bevat meestal tensiden. Als je kiest voor de natuurlijke tensiden, ook wel surfactanten genoemd, dan is deze reiniger geschikt voor ieder huidtype.

Onterecht is deze vorm van reiniging populair bij mensen met een vettere huid, omdat ze bang zijn dat ze onzuiverheden krijgen van het gebruik van olie. Producten zonder tensiden geven vaak de meeste rust voor mensen met een gevoelige en/of acnegevoelige huid.

2. Reinigingsolie

Helaas is deze vorm van reinigen minder bekend in de reguliere cosmetica en daardoor ook minder geliefd. Persoonlijk ben ik een heel groot voorstander van de Oil Cleansing Method. Voor mijn eigen acne gevoelige huid, en de probleemhuid van menig huidadvies client in het verleden, raadde ik deze methode aan.

Een video die ik mijn clienten vaak aanraadde, is deze video van Rachael Pontillo. Rachael is een schoonheidsspecialiste, acne veteraan en formulator uit Amerika die het haar cliënten ook vaak aanraad.

3.Tweefase reiniger

Deze reiniger zie je veel te weinig in de winkels. Het is zo mooi! Viezigheid is vaak óf wateroplosbaar óf vetoplosbaar. Deze reiniger pakt allebei de soorten vuil van je huid. Voor de helft bestaat het uit plantaardige oliën en de andere helft uit waters.

4. Miscellair water

Een super zachte reiniger met een basis van waters en een klein beetje schuimende middelen erin. Dit is de reiniger die ik meeneem als ik on the road ben, omdat het geen probleem is als er restjes overblijven. Wat miscelair water op mijn snoet, wattenschijfje erover heen en ik ben een stuk frisser.

5. Gel-to-milk cleanser

Deze reiniger heeft iets magisch. Het is een reiniger die voor het grootste deel bestaat uit plantaardige oliën, gemengd met een speciale natuurlijke emulgator. Er ontstaat een gel van olieën die veranderen in een milk als ze in aanraking komen met water.

6. Reiniginglotion

Wellicht de bekendste reiniger van allemaal: de reinigingslotion. Persoonlijk heb ik hier heel veel ervaring mee, omdat dit type reiniger vroeger aangeraadde werd voor mijn acne huid. Wel een variant met veel alcohol erin, om ‘lekker mijn huid uit te drogen’.

In natuurlijke huidverzorging wordt weinig tot geen alcohol gebruikt in de producten en dat maakt deze reiniger als stand alone reiniger minder geschikt. Hij is erg geschikt voor de ‘double cleaning method’, waar je eerst je gezicht reinigt met een zwaarder product zoals een reinigingsboter en daarna deze lotion gebruikt.

7. Reinigingscrème

Een heerlijke volle crème uit een pompje of potje wat je in je huid masseert en daarna met een warm, nat doekje zorgvuldig verwijdert. Een geweldige gezichtsreiniger om onder de douche te gebruiken en die je een weldadig verzorgt gevoel geeft.

8. Reinigingsmelk

Eigenlijk niet heel anders dan de reinigingscrème, maar dan met een andere viscositeit. Waar de reinigingscrème goed in een tube of een pot kan zitten, is de reinigingsmelk meer vloeibaar.

De reinigingsmelk kan zonder tensiden gemaakt worden, maar er kan ook een beetje natuurlijke tensiden toegevoegd worden voor een meer reinigend en wat schuimend effect.

9. Reinigingsboter

Dé reiniger voor de droge huid! Dit is de Oil Cleansing Method, maar dan voller. Dit type reiniger is bij uitstek geschikt om meer te geven. Door het toevoegen van high performance ingrediënten kun je deze reiniger ook gebruiken als een dagelijks masker.

Het beste is om de huid wat liefde en aandacht te geven voordat je deze boter aanbrengt. Gebruik het na het douchen of ga even liggen met een warme handdoek op je gezicht. Masseer daarna de reinigingsboter in de huid en verwijder zachtjes met de warme handdoek.

10. Reinigingsfoam

Dit product is niet heel anders dan de reinigingslotion met tensiden, maar hij komt er in een foam bottle heel anders uit. Deze foam is makkelijk en grondig.

11. Reinigingsstick

Nieuw en hip: de reinigingsstick. Je kunt de stick makkelijk met je meenemen in je sporttas of in je handbagage tijdens het reizen.

12. Hydrofiele olie

Ik hou van de Oil Cleansing Method, maar olie spoelt niet makkelijk af. Daarom is hij niet zo fijn onder de douche, waar de douchebak behoorlijk glad kan worden van dit soort oliereinigers. Een hydrofiele olie is precies de oplossing voor dit probleem. Alle voordelen van een oliereiniging, maar zonder de glijpartij onder de douche!

Welke reiniger past in jouw lijn?

Een gezichtsverzorgingslijn is niet compleet zonder reiniger, maar welke reiniger kies je? Om dit te ontdekken moet je weten wie jouw ideale klant is en wat zij verlangt in een reiniger. Wat past binnen haar lifestyle en bij haar huidtype?

Weet je welke reiniger je in je lijn wilt, maar wil je hulp bij het ontwerpen van de reiniger? We helpen je graag!

Klik hier voor meer informatie over de ontwikkeling van receptuur bij EDN. >>>

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);