Beat the microbead - geen plastic in je cosmetica

Beat the microbead - geen plastic in je cosmetica

Om je huid in goede gezondheid te houden is het aan te raden af en toe je hele lichaam te scrubben. De doorbloeding van je huid wordt gestimuleerd, vuil en dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen worden verwijderd. Nadat je de scrub afspoelt voelt je huid weer heerlijk fris en zacht en ben je klaar voor de dag. Lekker gezond, toch? Of niet…?

Plasticsoep

Zwerfafval in de vorm van plastic bekertjes, verpakkingen en tasjes richten veel schade aan in de natuur. Met name in onze oceanen hoopt het plastic zich op tot een grote plasticsoep. Dieren raken er in verstrikt of stikken er in als ze het verwarren met voedsel.

Maar, het zijn niet alleen grote stukken plastic die problemen geven.

Plastic heeft de eigenschap dat het niet door de natuur afgebroken kan worden. In plaats daarvan worden grote stukken plastic steeds kleiner tot ze niet meer dan een paar millimeter groot zijn. Deze kleine stukjes microplastics worden door dieren gegeten en gedronken en belanden zo uiteindelijk ook op ons bord.

Microbeads

Maria Westerbos van De Plastic Soup Foundation houdt zich sinds 2011 vanuit Nederland bezig met het wereldwijd reduceren van de plasticsoep. Door middel van voorlichtingscampagnes zoals “Beat The Microbead” die in 2013 van start ging, maakt De Plastic Soup Foundation consumenten en producenten over de hele wereld ook bewust van de gevaren van microplastics in de vorm van microbeads.

Microbeads worden onder andere aan scrubs toegevoegd. Ze verwijderen dode huidcellen en verdwijnen daarna met het spoelwater in het afvoerputje. De microbeads zijn zo klein dat ze niet door de filtersystemen uit het afvalwater gefilterd kunnen worden. Het water met de microbeads wordt in onze kanalen, meren en de zee geloosd. Vervolgens belanden ze vaak weer op ons bord of in ons glas.

Uit onderzoek naar microplastics in onze voedselketen is gebleken dat van 64 geteste ansjovis, 49 exemplaren (77%) gemiddeld 15 stukjes microplastic in hun lichaam hadden. Lekker!

Maria heeft met haar organisatie inmiddels al veel bereikt binnen Nederland en over de hele wereld. Veel landen hebben gebruik van wegwerpplastic inmiddels aan banden gelegd. Ook spoort De Plastic Soup Foundation cosmeticaproducenten aan om hun producten microbeads-vrij te maken. Bovendien heeft de stichting heeft de Beat The Microbead app gecreëerd. Hierin kunnen consumenten nagaan of de producten die ze willen kopen microbeads-vrij zijn.

Beat The Microbead
Credit: Plastic Soup Foundation

Natuurlijke cosmetica, zonder microplastics

Enjoy Divine Nature ontwikkelt uitsluitend 100% natuurlijke cosmetica zonder microplastics. Alle producten die wij ontwikkelen komen in aanmerking voor het “Zero Plastics Inside” Keurmerk. Dit keurmerk van The Plastic Soup Foundation garandeert dat het product 100% vrij is van microplastics.

zero plastic inside keurmerk
Het keurmerk van The Plastic Soup Foundation.

Omdat wij het werk van Maria en haar team ontzettend waarderen, doneren wij 1% van onze winst aan The Plastic Soup Foundation.

Zelf aan de slag?

Wil je zelf ook graag een 100% natuurlijk lichaamsverzorgingsproduct op de markt brengen, zonder microbeads? Neem snel contact met Enjoy Divine Nature op om te kijken hoe wij jou kunnen helpen je eigen natuurlijke en vegan verzorgingsproduct te ontwikkelen.

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);