Bewuste cosmetica: een trend die hier is om te blijven

Bewuste cosmetica: een trend die hier is om te blijven

In de wereld van cosmetica is er een nieuwe trend gaande: bewuste cosmetica.

Steeds meer mensen willen niet alleen dat hun producten goed werken, maar ook dat ze goed zijn voor het milieu, diervriendelijk zijn en geen schadelijke ingrediënten bevatten. We willen toch niet dat anderen leiden voor onze cosmetica?

Hierdoor is er een groeiende vraag naar duurzame en bewuste cosmetica.

In dit artikel leggen we uit wat bewuste cosmetica is en waarom het een trend is die hier is om te blijven.

Wat is bewuste cosmetica?

Bewuste cosmetica is cosmetica die geproduceerd wordt met respect voor mens, dier en milieu: de basis van Enjoy Divine Nature.

Niet alleen goed voor de huid, maar ook voor het milieu

Dit betekent dat de ingrediënten die gebruikt worden niet schadelijk zijn voor het milieu of voor mens en dier.

Ook zijn de verpakkingen duurzaam en worden op een verantwoorde manier geproduceerd.

Daarnaast worden de producten op een ethische en duurzame manier geproduceerd, waarbij er rekening wordt gehouden met de impact op het milieu. Dit zien we terug in cold process emulgatoren, waardoor we crèmes en lotions kunnen maken die we niet hoeven te verwarmen.

Ook zijn er steeds meer mensen zich bewust van de schadelijke effecten voor de gebruiker van bepaalde ingrediënten in cosmetica, zoals parabenen en sulfaten.

Deze ingrediënten kunnen de huid irriteren en worden soms zelfs in verband gebracht met gezondheidsproblemen. Mensen willen daarom graag producten gebruiken die vrij zijn van deze schadelijke stoffen.

De impact van ingrediënten op het milieu krijgt, gelukkig ook steeds meer aandacht. Zo weten we dat sommige ingrediënten bijvoorbeeld schadelijk zijn voor het zeeleven en/of het koraalrif. Oxybenzone en Octinoxate zijn organische zonnefilters waarvan we weten dat ze schadelijk zijn voor het zeeleven.

Dierenwelzijn speelt een belangrijke rol in bewuste cosmetica. Sinds 2013 is het verboden om cosmetica, of de ingrediënten, te testen op dieren. De volgende stap is vegan cosmetics.

Tot slot is er ook een groeiende behoefte aan transparantie. Mensen willen weten wat er precies in hun cosmetica zit en waar het vandaan komt. Bewuste cosmetica-merken zijn vaak transparant over hun ingrediënten en hun productieproces, wat het voor consumenten makkelijker maakt om een weloverwogen keuze te maken.

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);