3 kruiden die je moet kennen tegen jeuk

Jeuk is een sensatie. Zoals je warmte voelt, zoals je pijn voelt, voel je jeuk. Jeuk wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in de huid, zoals histamine neuropeptiden en prostaglandinen 

Jeuk is een veel voorkomend symptoom. Soms is het heel duidelijk waarom je jeuk of kriebel hebt. Misschien loopt er wel een beestje over je huid die je weg moet halen. Misschien heb je een allergische reactie. Misschien heb je een huidziekte zoals zoals eczeem, psoriasis, netelroos of een schimmelinfectie. Misschien heb je een droge huid.

Weet je niet waarom je jeuk hebt?

Ga dan op onderzoek uit: jeuk staat ook in het symptomenlijstje van heel veel andere ziekten en aandoeningen. Bezoek je huisarts en overleg. Jeuk wordt vaak weggewimpeld als iets onschuldigs, maar het kan een vlaggetje zijn voor een ziekte of een bijwerking zijn van medicatie.

Wat doe je tegen jeuk?

Grofweg kun je 2 dingen doen tegen jeuk:

  1. De oorzaak aanpakken.
  2. De jeuk uitschakelen

Oorzaak aanpakken

Komt jouw jeuk door een droge huid of huidproblemen? Pak dan de oorzaak van de jeuk aan: 


Jeuk uitschakelen

Het symptoom jeuk kun je tijdelijk uitschakelen. Jeuk wordt door aparte jeukzenuwen naar je hersenen vervoerd. Deze zenuwen zijn ook gevoelig voor warmte, wat verklaart dat jeuk minder wordt als je gaat koelen. Een koud bad of koude douche, een koud kompres of verkoelende kruiden die menthol bevatten zoals pepermunt helpen tijdelijk. Een andere aanpak is de zenuwen te verdoven met lokale verdovingsmiddelen. 

Als je jeuk hebt omdat er histamine in je huid zit, zoals bij een allergie of insectenbeet, kun je antihistaminica inzetten. Je kunt synthetische pilletjes via de huisarts halen, maar er zijn ook veel antihistaminica te krijgen zonder recept.

3 kruiden tegen jeuk

 

Brandnetel kun je inwendig én uitwendig gebruiken. Het werkt goed bij eczeem en allergische reacties. Een hele simpele manier is 3 keer per dag een kop Brandnetelthee en op de huid een kompres maken van Brandnetelthee. Drenk dan een schone doek in Brandnetelthee en stop het in de vriezer. Leg een droog schoon doekje tussen je jeukende huid en het ijskoude Brandnetelkompres. Je kunt ook sap persen uit verse Brandnetels en gebruiken: sap is veel geconcentreerder dan een theetje. Brandnetels zijn ook heel goed te eten, ze zijn écht lekker. Als je snel allergische reacties hebt, raad ik je aan om in het voorjaar eens Brandnetelsoep te maken. Als je bloedverdunners of plaspillen gebruikt, gebruik Brandnetel dan niet inwendig. 

 


Goudsbloem verzacht, ontsmet en heeft een huidherstellende werking. Dit is niet een kruid wat direct tegen de jeuk helpt, maar bij de oorzaak van jeuk. Zoals bijvoorbeeld bij eczeem: waar de huid droog en ontstoken is. Dát jeukt. Calendula helpt tegen die jeukende ontsteking. Je kunt Bloemengoud kopen, of het zelf maken.

 

 

Vogelmuur is hét kruid tegen jeuk! Deze kleine schoonheid is bijna het hele jaar te oogsten en groeit bijna overal. Geen idee waarom dit zo'n onbekend plantje is, want het smaakt best redelijk en iedereen heeft wel eens jeuk! Flora van Nederland heeft een prachtige pagina gemaakt over dit mooie plantje. Klik en leer hem kennen. Je kunt hem gebruiken bij alle soorten jeuk. Je kunt hem vers op je huid wrijven, je kunt sap ervan persen en invriezen en de ijsklontjes ervan over de huid wrijven. Of een Vogelmuur maceraat of zalf gebruiken.

Stil je jeuk met deze kruiden en pak ondertussen de oorzaak van de jeuk aan!

Geen zin om te DIY-en?

Indemne heeft producten op de markt gebracht speciaal voor een jeukende huid. Gimme Clean! Shampoo en lotion helpen je huidbarrière herstellen jeuk stillen. 

juli 15, 2016 door Priscilla Rolvers

Laat een bericht achter