Persoonlijk verhaal: acne door vitamine B12

Als tiener had ik acne. Behalve dat het pijn deed, voelde ik me er erg onzeker over. Ik liet een pony knippen, verstopte mezelf in een sjaal en plamuurde mijn gezicht vol met make-up. Ik heb een tijd grime gebruikt in plaats van foundation omdat het beter dekte en heb zelfs een tijd een rubberachtig goedje op mijn gezicht gesmeerd dat gemaakt was om je benen eruit te laten zien alsof je een panty droeg. Ik herinner me nog hoe het stonk en hoeveel parfum ik gebruikte om dát te verbloemen.

Verstoppen… dat is wel het kernwoord van mijn tienerjaren. Ik smeerde allerlei troep van de drogist en uiteindelijk ook van de huisarts. De huisarts gaf me iets dat hielp tegen de acne. Het maakte ook mijn huid zo dun dat mijn gezicht ging bloeden als ik breed lachte. Niet dat ik dát zoveel deed omdat ik me zo rot voelde, maar het is behoorlijk kut (pardon my french) als je zelfs niet kan lachen. (citaat van mij van de ‘over mij’ pagina)

Met mijn huid gaat al jaren goed; zeker sinds ik helemaal in to de natuurlijke huidverzorging ben. Natuurlijk heb ik wel eens een pukkeltje als ik ongesteld moet worden of een paar mee-eters als ik wat minder voor mezelf zorg, maar zo erg als nu. Nee. Dat al bijna tien jaar niet meer. En ik voel me weer onzeker worden, ik wil verstoppen. Net als toen.

De laatste jaren heb ik roofbouw gepleegd op mijn lijf: in zeven jaar tijd had ik drie zwangerschappen, nu bijna 6,5 jaar borstvoeding, twee verhuizingen, een flinke verbouwing, twee diploma's en daar bovenop een huilbaby. De laatste 2,5 jaar heb ik op adrenaline en cortisol gelopen; dat was mijn brandstof. Sinds een maand niet meer. De ergste stress is weg en ik begon mijn lijf weer te voelen. En dat voelde niet fijn. Kleine kwaaltjes bleken toch iets meer te zijn en voor het eerst in tien jaar ging ik naar de huisarts. Na wat onderzoeken kwam onder andere een schreeuwend tekort aan vitamine D en een tekort aan vitamine B12 naar voren. Voor dat laatste krijg ik iedere week een injectie die me flinke blauwe plekken geeft. En een breakout waar ik van moet huilen.

Ik ken de oorzaak: ik heb een acnegevoelige huid en een van de bijwerkingen van de B12 infecties is acne. Dit keer geen acne vulgaris, de meest voorkomende vorm van acne, maar acne medicamentosa: acne veroorzaakt door medicijngebruik. Het komt niet alleen voor bij vitamine B12 (vooral bij de infecties, maar ook bij de 'gewone' voedingssupplementen), maar ook bij anabole steroïden, anti-epileptica, antikankermedicijnen, medicijnen bij transplantaties en corticosteroïden.

Een van de bacteriën die in verband wordt gebracht is Propionibacterium acnes; deze komt bij iedereen op de huid voor, al vanaf je geboorte. Er is een onderzoek dat laat zien dat na een flinke dosis van B12 er een disbalans ontstaat in het stofje dat de Propionibacterium a. uitscheidt en dat daardoor flink acne kan komen bij mensen die daar al gevoelig voor zijn.

De huidflora kan flink worden verstoord door de toediening van B12.

Daar sta je dan: holistisch huidadvies aan anderen te geven terwijl je de pukkels voelt opkomen. Het doet pijn. Letterlijk en figuurlijk. Ik moet me blijven herpakken: ik ben meer dan acne. Ik deed natuurlijk gezichtsmaskers, stip alles aan met de puistjes roll-on van LaDrôme, reinig mijn gezicht netjes twee keer per dag en drink liters water. Ik ben mijn suikerinname flink gaan beperken en eet geen zuivel (dat is een makkelijke om te mijden als vegan *wink*).


Mijn kussensloop gaat twee keer per week in de was en ik hou mijn dreads uit mijn gezicht. En daarmee krijg ik het een beetje onder controle. Ik ben dolblij met mijn natuurlijke en minerale make-up van PHB: ik kan nu foundation en concealer gebruiken zonder mijn huid af te sluiten en het erger te maken. Mijn huid herstelt zich razendsnel en die pijnlijke puist is een dag later alweer bijna weg. Helaas komen ze ook net zo hard weer op als dat ik ze weg krijg: ik moet de oorzaak aanpakken.


Net heb ik de een na laatste injectie van mijn vierweekse kuur gehaald. Ik zet mijn tanden nog even op elkaar en hou mijn verzorgingsregime hoog. Nog even doorbijten en dan kan ik over naar een andere vorm van B12. Het spul dat ik ingespoten krijg, is namelijk hydroxocobalamine. Vitamine B12 kan in verschillende vormen worden gegeven, zoals adenosylcobalamine, cobalamine, cyanocobalamine, hydroxocobalamine, hydroxycyanocobalamine en methylcobalamine. Cyanocobalane of hydroxocobalamine is de het meest gebruikt in injecties en ook in pilvorm, maar het is voor het lijf lastiger om om te zetten naar B12. Veel veganisten hebben de ervaring dat ze veel minder of geen acne krijgen als ze een supplement gebruiken op basis van methylcobalamine. Dit is een enzym dat direct acties is en makkelijker door het lichaam wordt opgenomen en minder bijwerkingen kent.

 

Gebruik jij Vitamine B12 en heb jij last van acne als bijwerking? Of gebruik jij methylcobalamine omdat je acne kreeg van cobalamine? Deel je ervaring hieronder!


Bronnen:

https://www.leef.nl/kennisbank/acne-door-geneesmiddelen/
http://stm.sciencemag.org/content/7/293/293ra103
juni 10, 2016 door Priscilla Rolvers
Tags: acne b12

Opmerkingen

Ev

Ev zei:

Ohh nog niemand heeft gereageerd, dus doe ik het even; you’re not alone! Krijg sinds begin dit jaar injecties en ook ik zag er op mijn 31e uit als een puber! Overigens had ik als puber niet eens puistjes, dus tja. Na een paar maanden werd het gelukkig wel minder. Vorige week na een aantal weken pauze weer een injectie gehaald en bingo; zit weer helemaal onder, echt niet te doen dit :’(

Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers zei:

Heel fijn om te weten dat ik niet alleen ben! Ik ging vanmorgen weer voor mijn injectie en weet dat het volgende week weer opvlamt :-( Krijg jij al die ongekoelde injecties? Die geven minder acne.

lies

lies zei:

goedemorgen.. ik zit nu ook onder de puistjes…lijk inderdaad wel een puber..hihi.
mijnngezocht mijnndecollete en mijn bovenrug, heel onrustig allemaal.. het is jammer maar voor een goed doel, me beter gaan voelen…. . mijn b12 was 86 en dus best laag, ook een d tekort ben ik dit jaar achter gekomen die was 37.
d is opgelost met 6 ampullen en nu elke dag een pil, de laatste meting (nov) was mijn 103!
ik ben er alleen nog niet achter waar mijn tekort vandaan komt.. ik ben wel vegetarisch, maar eet wel ei, kaas en kwark…

Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers zei:

toen mijn tekort aan het licht kwam, at ik nog vlees. Bij mij zijn mijn darmen waarschijnlijk zo lek als een mandje (Doordat ik een overschot aan ijzer in mijn lijf had). Zodra mijn ijzer stabiel is, ga ik daarmee aan het werk en dan zal ik daar vast ook wel een blogje (of wat… ;-) ) aan wijden.

Inge

Inge zei:

Hier hetzelfde probleem. Sinds een paar weken ben ik ook aan de b12 injecties. 2x per week zet ik zelf de injectie. Ook ik zit plots helemaal onder de pijnlijke pukkels. Ik schaam me kapot voor mijn huid. Heel vervelend..

Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers zei:

Wat rot he? Bij mij hielp het toen ik van de reguliere B12 naar Takeda ging. Daar zitten minder hulpstoffen in. http://www.takeda.nl/~/media/countries/nl/files/hydrocobamine_sept2013.pdf

Zoe

Zoe zei:

Heel herkenbaar verhaal… Ik had af en toen een puistop m’n kin. Vooral rond m’n menstruatie. Maar heb in juni een maand b12 moeten innemen. Sindsdien heb ik grote cystes op mijn wangen. En ze zijn nooit volledig weggegaan. Ik eet geen suikers, geen granen, geen zuivel en geen snelle koolhydraten meer. Maar geen echte grote verbetering. Begin januari kreeg ik een nieuw medicijn voor iets anders en meteen stond ik weer helemaal vol met grote cystes. Momenteel 15 op mijn gezicht. Pijnlijk zowel fysisch als emotioneel. Blijkbaar zaten hier ook vitamine b en heel het b complex in. Ben meteen gestopt. Maar het blijft doorbroeden… Gaat het bij jullie weg eens jullie de behandeling stopzetten? Grts, zoe

Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers zei:

Oh wat klinkt dat naar Zoe :-( . Ik kan je niet vertellen of het minder wordt: een tijdje terug ging mijn oudste (7 jaar) mee naar de assistent voor het zetten van de B12 en naderhand zei ze ‘ik ben blij dat jij deze prikken krijgt mamma. Je bent veel leuker zo’. Ik probeer nu eens per 3 weken te prikken met Takeda en mijn huid is redelijk. Niet de stralende huid die ik zo graag wil hebben, maar ik ben wel een leukere moeder. Het lijkt het een of het ander.

A Hiemstra

A Hiemstra zei:

Ik krijg sinds 4 maanden geleden 2x per week injecties en ik ben 21 jaar en ik lijk net een puber van 14 jaar. Ik leef met dit verhaal helemaal met je mee! Ik heb echt van alles geprobeerd en het lijkt er niet veel beter op te worden. Verschillende cremes, eetpatroon veranderen en meer water en minder suiker. Ik moet nog een tijdje doorprikken, maar ik kan niet wachten om mijn egale huid weer terug te hebben en zonder make-up weer de deur uit te gaan! Als iemand nog andere tips heeft om deze hardnekkige acne te bestrijden hoor ik het heel graag!!

Jac.postma

Jac.postma zei:

Hydrocobalamine is de enige vorm die toxines wegwerkt. Lees de bijsluiter…acne is tijdelijk. Andere vormen slaan blied en hersenbarrierre over en dan heb je een ander probleem. En dus frequent injecteren en nooit stoppen. Zie www.b12-instituten.nl tabje b12 deficiëntie

Anneke

Anneke zei:

Ik krijg iedere 3 weken een injectie met hydroxocobalamine van takeda. Binnen een paar dagen krijg ik dan puistjes, eerst vooral in mijn haargrens, rug en nek. Nu krijg ik ze echter ook mijn kin en voorhoofd. Niet fijn. Heb geprobeerd om de injectiefrequentie op te schuiven naar 4 of 5 weken, maar dan dalen de waardes teveel. Ik overweeg nu op hooggedoseerde smelttabletten (methylcobalamine) over te gaan. Ik hoor graag of jullie met deze overgang van injecties naar smelttabletten positieve ervaringen hebben. Wat puistjes betreft dan.

Rian

Rian zei:

Hallo alle, ik slik nu inmiddels 2 jaar b12 en kan helaas niet meer zonder. Ik sta ook onder de puisten en ik weet niet of dit ooit nog over zal gaan? Ik voel me verschrikkelijk. Iemand nog tips? Ik slik ze in pil variant.

Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers zei:

hoi Rian, ik heb van horen zeggen (dus geen eigen ervaring of onderzoek), dat het met de smelttabletten met methylcobalamine beter is. Zodra ik dit zelf kan testen en het ís zo, neem ik deze tabletten ook op in mijn winkel :-)

Thirza

Thirza zei:

Wat fijn om dit te lezen! Ik vlel met jullie mee. Heb precies een maand geleden een injectie b12 gekregen en heb het op deze injectie gehouden toen ik een vreselijke break out kreeg. Nu een maand verder, nog steeds erg veel last van. Fysiek em mentaal, sta elke ochtend en avond huilend voor de spiegel. Weet iemand hoe lang het duurt voor de acne wegtrekt, na het stoppen? Liefss

Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers zei:

Ik ben nu bijna een jaar verder en krijg nog steeds injecties. Wel ben ik overgestapt naar Takeda injecties, waar ik heeeeel veel minder acne van kreeg. Maar nog steeds acne helaas. Ik kijk ernaar uit om te stoppen: mijn darmen waren geperforeerd door ijzerstapeling (hemochromatose), maar inmiddels ben ik daarvoor bijna klaar met de behandeling en zijn mijn darmen alweer een stuk opgeknapt. Van wekenlijkse injecties naar een injectie per 6 weken. Heel veel sterkte!

p

p zei:

van goedkope b12 pillen krijg ik puisten. Maar van Solghar b12 niet, gelukkig. Ik weet alleen niet wat het verschil is tussen Solghar en andere merken..

Lana

Lana zei:

Na mijn bloedresultaten bleek ik een groot tekort aan vitamine B12 te hebben. Ik krijg nu al vier weken elke week een dubbele injectie en ik slik ook een voedingssupplement van vitamine B12. Sinds een week staat mijn gezicht, nek en borst vol puistjes. Ze jeuken ook. Weet iemand wanneer ze verdwijnen wanneer ik er mee stop? Dit is echt verschrikkelijk.

Laat een bericht achter