Zonneallergie aka Polymorfe lichteruptie (PMLE)

Note: Niet iedereen met jeukende bultjes door zonlicht of warmte heeft zonneallergie; het kan ook een contactallergie zijn (bijvoorbeeld voor je zonnebrandproduct), een reactie op medicatie of een interne ziekte. Voor een diagnose loop je even langs je huisarts, niet langs Google.

Polymorfe lichteruptie is de medische term voor de meest voorkomende allergische reactie op zonlicht. Je krijgt zomaar ineens een huiduitslag, terwijl je altijd tegen de zon kon. Maar nu opeens niet meer. De uitslag komt meestal een dag nadat je in de zon bent geweest en kan wel ruim een week blijven. Je hebt jeukende bultjes, maar je kunt ook schilfers of blaasjes hebben. Je huid kan zelfs dik worden. Je hele hoofd kan zo rood als een biet worden!

Nou ja zeg! En je zat helemaal niet lang in de zon. Je bent echt niet verbrand en bent ook niet onverstandig met de zon omgegaan. En toch heb je dít. Shitzooi.

Je hebt een allergische reactie op zonlicht. Het kan zijn dat je allergisch reageert op UV-B stralen, of op UV-A stralen. Als je echt pech hebt, ben je allergisch voor UV-A stralingen en krijg je ook uitslag als je achter glas zit, als het bewolkt is of als je in de schaduw zit.

Dit kun je in de lente al doen als je last hebt van PMLE

Raar maar waar… lichttherapie blijkt vaak te helpen. Voordat je lichttherapie krijgt, moet je een diagnose hebben en moet er duidelijkheid zijn voor welke stralen in de zon je allergisch bent. 3 maanden lang ga je dan minstens 2 keer per week voor een UV-B-shot naar een lichttherapiecentrum of ziekenhuis zodat je in de zomer geen last hebt van de allergie.

Zonnebrand die beschermt tegen UVA en UVB stralen

Het is sowieso belangrijk om te kiezen voor een zonnebrand die beschermt tegen beide stralen van de zon. Producten die zich alleen richten op UV-B voorkomen wel dat je verbrandt, maar voorkomen niet de diepe schade diep in je huid veroorzaakt door UV-A. Maaarrrrr…. Als je last hebt van een allergie voor UV-A stralen, dan moet je natuurlijk een breed spectrum zonnebrand gebruiken.

Maar goed, wat doe je als je al uitslag hebt?

Belangrijk is om te weten wat je kunt doen om een allergische reactie te voorkomen, maar grote kans dat je dit blog gevonden hebt omdat je NU last hebt van een reactie. Of nog erger: je kind!

Je wilt de huid kalmeren en de jeuk stillen. I’ve got you covered. 

Eerst de jeuk wegsmeren

Kies een lichte plantaardige olie die snel intrekt, zoals amandelolie, arganolie of het summum als je last hebt van zonneallergie: hennepzaadolie. Hennepzaadolie helpt tegen ontstekingsreacties en uitslag. Als dit niet over je kind gaat die jonger dan 6 jaar is, kun je in een handpalm vol met deze basisolie 3 druppels Pepermunt olie toevoegen en de uitslag insmeren. De olie verzacht je huid en de Pepermunt helpt de jeuk stillen. Daarna kun je Aloë Vera gel smeren.

Klik hier voor drie andere kruiden tegen jeuk 

Brandnetelthee

Zo. Nu heb je je handen vrij om even de keuken in te duiken. Tijd om een kop Brandnetelthee te zetten. Of doe maar een hele pot. Brandnetel is hét kruid tegen netelroos door zonneallergie. In de brandharen van de Brandnetel zit een plantaardige vorm van antihistamine, waardoor de plant helpt tegen allerlei allergische reacties. Pak ook een extra kopje als je hooikoorts hebt. 

Recept heldere ui/knoflook soep

Het is warm buiten, dus het is tijd voor een supersnel recept dat helpt om de allergische reactie eronder te krijgen.

 • 1 grote gesnipperde ui
 • 2 tenen knoflook
 • 500 ml bouillon
 • ½ theelepel tijm

Verhit in een pannetje wat boter of kokosolie en fruit de ui. Verwarm de tijm heel even mee en blus het geheel met de halve liter bouillon. Laat de bouillon 5 minuten koken en pers dan de knoflook. En klaar!

Nu nog een pilletje

Een beetje zonneallergie duurt 7 – 10 dagen en ik kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten. Help je lichaam de reactie snel te verminderen door te ondersteunen met een kurkuma supplement. Kurkuma, of turmeriek in het gewoon Nederlands, is erg ontstekingsremmend.

Heb jij nog een tip tegen zonneallergie? Deel je tip hieronder!

Comments

Leave a comment

Leave a comment

 • Barbara

  Beste Priscilla,
  Al jarenlang heb ik last van jeukende bultjes als ik op vakantie ben. Niet zo maar jeuk maar echt vreselijke jeuk zodat je jezelf ’s nachts helemaal open krabt. Die bultjes kunnen overal verschijnen, op armen en benen maar ook op mijn borst. Ik dacht eerst dat die bultjes van muggen of vlooien of andere insecten afkwamen maar dat bleek in veel gevallen niet zo te zijn. Waarschijnlijk toch een vorm van zonneallergie. Sinds de laatste vakantie slik ik iedere dag een hooikoortstablet (antihistamine) en dat helpt! Ik krijg bijna geen bultjes meer en als ik ze krijg jeuken ze lang niet zo erg. Voor mij een ideale oplossing… (Kruidvat hooikoortstabletten loratadine 10MG werkt bij mij het beste). Misschien ook voor anderen de gouden tip!

  August 08, 2017