Wat zijn ceramides en waarom jij ze in jouw product wilt hebben

Wat zijn ceramides en waarom jij ze in jouw product wilt hebben

Onze huid heeft vet nodig. Of je nu een droge huid hebt of snel last hebt van onzuiverheden, om je huid echt te voeden heb je vet nodig. Dat komt omdat de huidbarrière een hoofdrol heeft in de gezondheid van je huid. En ceramiden houden je huidbarrière bij elkaar.

Baby’s en jonge kinderen hebben zo’n heerlijke volle huid. Hun huid zit boordevol elastine, collageen, vocht en vooral vet. Ze hebben onderhuids vet, maar ook tussencel-vet intercellular lipids.

De huidbarrière is het buitenste laagje van je huid, de stratum corneum. Je kunt dit zien als een muurtje van bakstenen met cement ertussen. Huidcellen worden diep in de huid geboren en reizen naar het huidoppervlak. In die tijd worden ze steeds platter en ze verliezen zelfs hun celkern. Als een soort envelopjes liggen ze dan op de huid, samen gelijmd door de intercellular lipids. Deze cementlaag bestaat voor het grootste deel uit ceramides.

ceramiden versterken de huidbarriere

In de loop der tijd verliest de huid ceramiden. En dit is niet als je 80 bent, maar op het moment dat je 30 bent, ben je al 40% van je ceramiden kwijt! Hoe ouder je wordt, hoe minder ceramiden er in je huid zitten en dit maakt de cementlaag zwak. Je krijgt gaten in je huidbarrière waardoor vocht makkelijk verdampt uit de huid en je huid ook gevoeliger wordt voor micro organismen.

Niet alleen bij ouderdom

Ceramides nemen niet alleen af bij ouderdom, maar ook mensen met huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne hebben minder ceramiden in hun huid dan mensen zonder deze huidproblemen. Dit maakt de huid gevoeliger voor ontstekingen en het droogt de huid uit. Ceramiden toevoegen aan de huid, brengt de huid rust en maakt haar soepeler.

Vegan & natuurlijke ceramiden

Hoewel ceramiden dus ‘gewoon’ in je huid voorkomen, betekent dat niet dat alle ceramiden die je op cosmetica verpakkingen ziet natuurlijk zijn. En sommigen zijn wel natuurlijk, maar afkomstig van dieren.

Bij Enjoy Divine Nature zijn we van mening dat dieren geen product zijn en dus ook niet verwerkt hoeven te worden in cosmetica. En dat is ook helemaal niet nodig om goede cosmetica te maken, want plants rule!

Plantaardige natuurlijke ceramiden, dát is wat de klok slaat hier bij EDN. Als actief ingrediënt kunnen ze in iedere olie, balsem of emulsie verwerkt worden. Ze kunnen op ieder moment van de dag gebruikt worden en op ieder deel van het lichaam. Voor je voeten, lippen, gezicht, handen, maar ook je hoofdhuid. Ceramiden zijn een geweldige aanwinst in een hoofdhuid verzorgingsproduct bijvoorbeeld.

Wil jij een natuurlijke verzorgingslijn starten met ceramiden? Download onze brochure voor meer informatie over de ontwikkeling van natuurcosmetica bij Enjoy Divine Nature.

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);