Geneest eczeem! Nooit meer acne! Wondercrème tegen alle huidproblemen! Hoe geweldig zou het zijn als je deze claim op je doosje zou zetten.
Mag dat wel? Mag je geneeskrachtige beweringen doen over een huidverzorgingsproduct? Wat mag je eigenlijk wel en niet claimen over verzorgingsproducten? In dit artikel leg ik je uit welke claim je wel mag maken en welke niet. En ook aan welke voorwaarden je moet voldoen om wel iets te beweren.
Verzorgingsproducten zijn cosmetica
In dit artikel heb ik het over cosmetica. Cosmetica is een veel breder begrip dan make-up, het omvat alle vormen van huid- en haarverzorging. Het zijn producten die gemaakt zijn om in aanraking te komen met huid, haar en slijmvliezen. Je gebit en genitaliën horen hier ook bij.

Het doel van cosmetica is het schoonmaken, geuren, uiterlijk wijzigen, beschermen en verzorgen. Ook een kruidensmeersel valt onder cosmetica, tenzij je het onder zelfzorgmiddelen laat vallen. Maar zelfzorgmiddelen hebben MEER wetgeving, niet minder en laat ik even buiten beschouwing. Ieder zijn cup of tea, en cosmetica is de mijne.
Claim nooit dat je product iets geneest
De eerste duimregel als je iets wilt beweren met je cosmetica product, is dat je geen claims maakt over medische aandoeningen. Je mag niets zeggen over eczeem, psoriasis, acne en andere huidaandoeningen.

Wat mag je dan wel beweren?
Alle andere beweringen, zoals bijvoorbeeld:
- vermindert fijne lijntjes
- hydrateert de droge huid
- maakt striae minder zichtbaar
- verstevigd de huid
- vermindert roodheid
- egaliseert de teint
- hypoallergeen
- dermatologisch getest
- geschikt voor de gevoelige huid
mogen wél gedaan worden, maar alleen als je deze kunt bewijzen. Dit bewijs moet voldoende onderbouwd en toetsbaar zijn, wat inhoudt dat je bijvoorbeeld een consumentenonderzoek of een patch test onderzoek laat doen bij een test laboratorium.
Je ingrediënt is niet je product
De meeste verzorgingsproducten bestaan uit meer dan 1 ingrediënt. Als je de eigenschappen van een ingrediënt wilt noemen als een eigenschap van jouw product, moet je dit kunnen bewijzen. Het is voldoende om aan te tonen dat een ingrediënt in een werkzame concentratie aanwezig is.
Hier zie je hoe fijn het is om een goede leverancier te hebben. Als je een active ingrediënt van een toonaangevende leverancier in je product gebruikt dan héb je die onderzoeken en de werkzame concentratie.
In mijn Mommy Tummy bodylotion zit bijvoorbeeld Striover, een actief ingrediënt, wat bij een concentratie van 2,5% striae vermindert. Als ik dit product op de markt breng, mag ik zeggen dat striae vermindert omdat tests dit al uitgewezen hebben.
Controleer alle uitingen
Jij bent verantwoordelijk voor alle uitingen op je website en social media. Als een klant in een review schrijft dat jouw gezichtsolie haar rosacea heeft genezen, dan is het aan jou om deze review aan te passen. Je mag niet de suggestie wekken dat jouw product rosacea geneest, óók niet als het in een review staat.
Samengevat
Kortom, je mag niets beweren over medische aandoeningen, maar wel over andere effecten van je product, zolang je het maar kunt bewijzen!