Buriti-olie - Mauritia Flexuosa Fruit Oil

De Buriti (Mauritiuspalm) is een mooie palmboom die in streken van Zuid-Amerika groeit. De bijzondere rode vruchten zijn belangrijk voor de lokale mensen en dieren; daarom betekent Buriti in Braziliaans 'tree of life'! Voor de olie wordt de vruchtwand gebruikt. Hierin zit zo'n 10% flink oranje-rodige olie; het heeft een sterk verkleuringseffect, dus toepassing van buriti-olie kan voor een mooi oranje emulsie zorgen.

Buriti-olie heeft een goede verzachtende, antioxiderende werking en is heel geschikt voor rijpere, oudere huid. Qua antioxidante eigenschappen komt het overeen met passievruchtolie en dit heeft positieve effecten op de elasticiteit en herstel van de huidcellen. Ook voor huid die net van veel zon heeft genoten is het een goed ingrediënt: uit cosmeticastudies is gebleken dat buriti-olie celschade door uv-straling kan verminderen.

Een unieke eigenschap van buriti-olie: het wordt gezien als de rijkste (natuurlijke) bron van betacaroteen, met concentraties van 118mg per 100g olie! Wel een aandachtspunt is dat buriti-olie veel oleic acid (oliezuur) bevat, dus is het afgeraden om het langdurig in pure vorm te gebruiken; dit kan schadelijk zijn voor de bovenlaag van de huid. Als ingrediënt binnen een formule is het geen probleem!


Vetzuurprofiel Buriti-olie:

  • Oleic acid: 70%
  • Palmitic acid: 18%
  • Linoleic acid: 7%
  • Stearic acid: 2%
Reactie plaatsen
);