Cupuacoboter

Cupuaço boter - Theobroma Grandiflorum Seed Butter

Eigenlijk is dit chocolade. Nou ja, niet helemaal, maar Cupuacu is familie van cacao: de Cupuaco boter lijkt dan ook op cacaoboter, maar dan met flink wat arachidinezuur.

Cupuaco boter wordt gemaakt van de zaden van de Cupuaço boom uit de Amazone, die voor ongeveer de helft uit vet bestaan. In dit regenwoudgebied worden traditioneel eetbare bars gemaakt van deze boter, een beetje vergelijkbaar met chocoladerepen.

Cupuaco boter is wit tot licht geel, ruikt licht notig en heeft een laag smeltpunt.

Cupuaco boter is heerlijk romig als je het in een formulatie gebruikt. Het wordt wel steeds populairder, omdat het de huid helpt te herstellen en goed werkt op droge en ouder wordende huid. Als de huidbarrière beschadigd is, is dit een heel veilig en goed ingrediënt om te gebruiken. Let wel op dat het hoog in oleinezuur zit en dat dit te veel kan worden voor een acne gevoelige huid.

De boter is ook populair in haarverzorging: zowel in shampoo en conditioner, als in een haarmasker. Een makkelijk DIY-masker is het combineren met kokosolie, in gelijke delen, en dit inmasseren in je hoofdhuid en over je haar voordat je je haren gaat wassen. Dit is vooral erg geschikt voor kinky (afro) en coily hair.


Eigenschappen

Smelt punt: rond de 30C

Oplosbaar in olie

Emulgerende eigenschappenb

Vegan: ja

Hoe natuurlijk: pluk-van-de-boom natuurlijk, natuurzuiver.

Wist je dat Cupuacu boter veel water in zich op kan nemen? Zelfs de helft van zijn gewicht!


Vetzuurprofiel:

  • 7% Palmitic acid
  • 33% Stearic acid
  • 43% Oleic acid
  • 3% Linoleic acid
  • 11% Arachidic acid

Bron afbeelding: P.S. Sena

Reactie plaatsen
);