Vitamine C - Ascorbic Acid

Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine! Het onderhoudt je weerstand, helpt bij ijzeropname en ondersteunt de aanmaak van belangrijke eiwitten. In de natuur kun je vitamine C -ook wel bekend als ascorbinezuur- vooral vinden in citrusvruchten, bessen en verschillende groenten. 

In het lichaam werkt vitamine C als een sterke antioxidant. Dit komt goed van pas bij vrije radicalen, uv-straling en andere externe druk dat wordt uitgeoefend op de huid. Je huid beschermt zichzelf hiertegen door antioxidanten. Het innemen of aanbrengen van Vitamine C geeft je huid een boost! Ook bij ontstekingsgevoelige huid wordt het vaak ingezet, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. 

Daarnaast stimuleert vitamine C de aanmaak van essentiële stoffen, zoals collageen. Collageen is een heel belangrijk lichaamseiwit dat werkt als een soort lijm voor de cellen, waardoor de elasticiteit en stevigheid wordt behouden. In je huidweefsel zit ongeveer 70% collageen! Maar na ongeveer je 25ste vermindert de collageenaanmaak en veroudert je huid (rimpels, slappere huid). Vitamine C kan hierbij uitkomst bieden en het gebruik ervan in cosmetische producten kan dus heel heilzaam zijn voor je huid en lichaam!

Vitamine C voor cosmetica is vaak verkrijgbaar in kleurloze kristallen, verkregen door semi-synthese. In formules is ascorbinezuur relatief instabiel. Daarom worden er vaak afgeleiden gebruikt, zoals ascorbyl palmitate. Bij een concentratie van 2%-5% komen de antioxidatieve en ontstekingsremmende werkingen echt tot uiting. 


Reactie plaatsen
);