Ook cosmetica op maat moet je netjes registreren
20 september 2018 

Ook cosmetica op maat moet je netjes registreren

Het summum van luxe huidverzorging: cosmetica op maat. Een crème samengesteld voor jouw klant, helemaal passend bij haar huid en de geuren die zij kiest. Custom cosmetics is een winstgevende niche in de Verenigde Staten. Hier lijkt het echter minder aan te slaan. Hoe komt dat?

In mijn eerdere post Hoe je legaal je eigen huidverzorgingsproduct op de markt brengt leg ik uit hoe je aan de Europese Cosmeticawetgeving voldoet. Alle cosmetica wat verkocht wordt binnen de Europese Unie moet geregistreerd worden met een Product Information File. Ook moet je een veiligheidsrapport met bijbehorende laboratoriumtesten aanleveren.

Veel lezers van het eerdere blog stelden mij de vraag of dit ook geldt voor producten op maat.

De cosmeticawetgeving geldt voor alle cosmetica, dus ook voor cosmetica op maat.

Dit is precies de reden dat cosmetica op maat hier niet zo booming is als in Amerika. Als je helemaal vanuit je hoofd en kennis een product op maat maakt en het hele proces moet doorlopen, wordt een product veel te duur. Het is te tijdrovend en prijzig om helemaal van scratch een product op maat te maken.

Maar het kan wel!

cosmetica op maat

Het is mogelijk om binnen de Europese Cosmeticawetgeving een product op maat te verkopen. Stel dat je persoonlijke crèmes wilt verkopen. Je kunt dan 3 basiscrèmes registreren (droge huid, zorgeloze huid, vette huid bijvoorbeeld).

Daarnaast maak je een aantal toevoegingen die een bepaald effect geven aan de basiscrème. Bijvoorbeeld anti-ageing ingrediënten, frisse geuren, kalmerende ingrediënten of oriëntaalse bloemen.

Je laat alle varianten en combinatie beoordelen en een veiligheidsrapport opmaken. Vervolgens zet je het in het registratieportaal van de EU voor cosmetica. Nu kun je voor bijna iedereen een product op maat maken.

Bedenk het en ik maak het voor je;-) Vraag hier vrijblijvend een prijsopgave voor de productontwikkeling van het product van jouw dromen.

Een andere manier, alleen voor echte therapeuten

cosmetica op maat door therapeuten

Er is een andere manier, maar dit geldt alleen voor geaccrediteerde therapeuten*. Stel dat je een geaccrediteerde aromatherapeut bent, dan raad jij essentiële oliën aan. Als je deze aanraadt om op de huid te smeren, kun jij dit binnen je werk als therapeut doen.

Wil je geen simpele amandelolie gebruiken, maar een blend, dan moet je deze blend wel laten beoordelen op veiligheid en laten registreren. Je kunt dan een basisolie of -crème registreren en aromatherapeutische toevoegingen doen binnen jouw vakgebied.

Let op: dit geldt voor echte therapeuten. Geregistreerde aromatherapeuten, fytotherapeuten en natuurgeneeskundig therapeuten met een goede vakopleiding en een geldig diploma Medische Basiskennis op zak, niet voor de zelfverklaarde ‘aromatherapeuten’ van MLM bedrijven die essentiëlen oliën verkopen. 

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);