Minstens zo belangrijk als de heerlijkheid van je product zelf, is de cosmetica verpakking. De verpakking is wat jouw klanten direct zien en wat ze aanspreekt. Of laat afknappen. Maar hoe kies je nu dè perfecte verpakking voor jouw product? Dit zijn vier belangrijke punten om rekening mee te houden met het kiezen van je verpakking.
1. Merkwaarden doorvoeren in cosmetica verpakking
Voordat je je laat verleiden op Google of Pinterest, raad ik je aan om eerst bij jezelf blijven.
- Wat zijn de waarden van jouw merk?
- Wat vind jij belangrijk?
- Is luxe esthetiek een belangrijke waarde voor je merk of is duurzaamheid belangrijker?
Wil je dieper duiken in deze waarden? Lees dan het artikel Droom je natuurlijke verzorgingsmerk bij elkaar deze zomer
Als eerlijkheid en transparantie belangrijke waarden voor je zijn, kun je dit te laten zien door te kiezen voor een transparante verpakking of een verpakking met een venster. Is duurzaamheid een belangrijke peiler van jouw merk, dan is het belangrijk dat je kiest voor een cosmetica verpakking met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Wat zeggen de experts hierover?
Ik besprak dit onderwerp met Caroli Buitenhuis. Caroli is een expert in verpakkingen en circulaire conceptontwikkeling en runt de Bioplastics Hub. Dit is een Nederlandse consultancy-hub die merken adviseert die de overstap willen maken van fossiel-gebaseerde naar bio-gebaseerde verpakkingsopties.
Caroli: Veel consumenten willen meer biologisch afbreekbare kunststoffen omdat we al zoveel niet-biologisch afbreekbare kunststoffen hebben die onze landen en oceanen vervuilen. We willen plastic zien dat in de groenbak kan. Maar dit helpt niet. Het belangrijkste doel van compostbedrijven is om goede compost te maken die we kunnen gebruiken om onze velden te bemesten.
Afvalorganisaties willen alleen dat je biologisch afbreekbare kunststoffen toevoegt aan de groenafvalbak die hieraan bijdraagt. Ze houden van koffiepads met koffie erin of plastic die helpen bij het verzamelen van groenafval, zoals biologisch afbreekbare zakken voor in een groene bak.
Helaas maken cosmetica (nog) geen goede compost en helpt de verpakking niet om groenafval te verzamelen, dus het kiezen van biologisch afbreekbare verpakkingen voor cosmetica is in ieder geval in Nederland niet de meest duurzame optie. In Nederland hebben we een voorsprong op het gebied van afvalverwerking. We gebruiken bijvoorbeeld geen stortplaatsen meer.
De meeste landen vertrouwen echter nog steeds sterk op stortplaatsen voor afvalverwerking en dan is een biologisch afbreekbaar plastic wel een duurzame keuze. Waar je je cosmetica gaat verkopen, maakt dus uit voor je duurzame keuze. Recycling is momenteel de meest duurzame keuze.
Als het land waarin u het meeste van uw cosmeticaproducten wilt verkopen een sterke ethiek voor recycling van plastic heeft, dan is het een uitstekende keuze om gerecycled plastic te gebruiken, ofwel fossiel of biobased.
Het is altijd een goed idee om de materialen die we teveel hebben opnieuw te gebruiken. Er is te veel plastic in de wereld, dus recycling van dat plastic helpt de planeet.
Meer horen van Caroli? Misschien is de biobased workshop van Caroli wat voor jou:
2. Imago
Bepaal wie jouw ideale doelgroep is: wie wil je dat jouw producten koopt? Het is belangrijk dat je merkwaarden en de waarden van je ideale klant op dezelfde of vergelijkbare lijn liggen; anders is het lastig je producten verkopen.
Lees meer over de ideale doelgroep in het artikel Dit is de sleutel voor een succesvol merk
Nu is het belangrijk dat je de waarden vanuit een ander oogpunt gaat zien: bij het vorige punt liet je je hart spreken, en nu moet je over naar je verbeelding.
Hoe ziet jouw ideale klant die waarden in een cosmetica verpakking terug? Herkent ze het? Een geweldig voorbeeld is de keuze voor glas of plastic.
Caroli: Mensen denken dat glas de meest duurzame keuze is, omdat het gerecycleerd kan worden. Het recyclen van glas kost veel energie. De CO2-footprint van kunststof is veel beter dan glas. Het recyclen van plastic heeft deze hoge temperaturen niet nodig en is licht in transport. Zelfs fossiele PET is een meer duurzame keuze dan glas.
Je kunt ook voor iets kiezen wat geen glas en geen plastic is, zoals deze bijzondere verpakking van Sulapac.
3. Productspecificaties
Wat heeft jouw product nodig? Heb je een heerlijke dikke bodyboter, dan stop je deze in een verpakking met een ruime hals.
Een cosmetica verpakking heeft invloed op je product: licht en lucht kunnen de houdbaarheid van je product verkorten en een product in een airless bottle blijft langer goed dan een creme uit een potje.
Bedenk goed hoe je wilt dat je product wordt en wat het dan nodig heeft van de verpakking.
Niet onbelangrijk: glas onder de douche is vragen om glasscherven. Een glazen shampoofles glijdt zo uit je soppige hand en breekt in stukken terwijl jij op blote voeten onder de douche staat.

4. Kosten en mogelijkheid
Grote cosmetica merken hebben hun eigen fabrieken om verpakkingen te produceren of kunnen in ieder geval een eigen supply chain aankopen. Als je deze schaal hebt bereikt, is alles mogelijk, maar tot die tijd moet je het doen met wat er beschikbaar is op de schaal dat jij verkoopt of wilt verkopen.
Caroli gaf als tip om eerst voor de kwaliteit van je product te zorgen. Het belangrijkste is dat je een cosmetica verpakking kiest die voldoet aan de behoeften van je product. Dan, terwijl je groeit (omdat je zo’n geweldig product hebt!) en je daardoor meer verpakkingen nodig hebt, ontstaan er nieuwe opties.
Je kunt dan investeren in meer innovatieve, duurzame of biobased verpakkingen. Voordat je dit niveau hebt bereikt, kun je best beste transparant zijn en de bezoekers van je website en je klanten vertellen dat je het liefste een bepaalde cosmetica verpakking had willen hebben, maar dat die mogelijkheden er nog niet zijn als start-up. Vraag gelijk om hun hulp: je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
Consult bij Caroli
Wil je duurzame verpakkingen in groot detail bespreken en advies van een professional? Caroli kan je hierbij helpen. Grote en kleine bedrijven van over de hele wereld overleggen met Caroli om de beste duurzame verpakkingsoplossingen voor hun producten te vinden. De Bioplastics Hub adviseert over bioplastics en bio-based packaging en geeft tegelijkertijd antwoorden over de hele keten (van grondstof tot het einde van de levensduur, Cradle2Cradle).
Je bent van harte welkom om Caroli te bezoeken op de Bioplastics Hub in Amsterdam, maar ze doet ook regelmatig Skype-consultaties. Een Skype consult kost 2 uur van je tijd en € 250. Dan maak je een plan zodat je de meest duurzame optie voor je product kunt kiezen.
Je kunt Caroli mailen via info@biobasedpackaging.nl. Lees meer op www.biobasedpackaging.nl