Hoe je legaal je eigen huidverzorgingsproduct op de markt brengt

Hoe je legaal je eigen huidverzorgingsproduct op de markt brengt

Verkoop jij je zelfgemaakte producten?
De lipbalsem die je in je eigen keuken maakt, je eigen kruidenbalsem of handgemaakte zeep?
Voldoen deze aan de Europese Cosmeticawetgeving?

Lees verder: dit blog kan jou uit de problemen houden.

Wist je dat huid- en haarverzorging geregistreerd moet worden voordat je het mag verkopen? En dat je de Voedsel en Warenautoriteit (met flinke boetes!) op je dak kunt krijgen als je dat niet doet?

Ik maak en verkoop al sinds 2011 producten. Het begon allemaal met een hobby voor zeepmaken die uit de hand liep: ik maakte zoveel dat zelfs de buren van de vrienden van mijn schoonouders genoeg hadden. De zeep verkopen was een logische stap.

Dat mag dus niet. Wist ik veel. Ik had nooit nagedacht over een Cosmeticawetgeving.

Nu weet ik beter.

Ieder cosmetica product, dus ook een kruidenbalsem of handzeep, wat je verkoopt moet geregistreerd worden. Voldoen aan de cosmeticawetgeving lijkt voor sommigen een enorme berg papier; zeker als je er nog nooit mee te maken hebt gehad. Ik heb op een rijtje gezet waar je aan moet voldoen zodat jij het ook kan.

Is jouw product cosmetica?

Bij het woord cosmetica denken veel mensen aan make-up en vermoeden dus niet dat ook een kruidenbalsem cosmetica is. De wettelijke definitie van cosmetica is:

‘’Alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.” (Artikel 1)

Kort door de bocht is alles wat je op je huid smeert of sprayt of waar je je lichaam mee wast (inclusief tandpasta en mondwater) cosmetica.

Een kruidenbalsem tegen spierpijn of blauwe plekken kan een medisch zelfzorgmiddel zijn. Wetgeving rondom medische zelfzorgmiddelen is een stuk strenger dan de Europese Cosmeticaverordening waar cosmetica aan moet voldoen. Eigenlijk is het een cosmetica-plus. Je moet minstens aan dezelfde eisen voldoen en je claims waar kunnen maken.

Als het product wat jij verkoopt cosmetica is, moet het voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening. Dit geldt ook voor cosmetica op maat. Meer hierover in het blog Moet je cosmetica op maat ook registreren?

Zo voldoe jij aan de Europese Cosmeticawetgeving

Om je product te mogen verkopen, moet je Europa laten weten wat voor een product je hebt en dat je het gaat verkopen. Dit doe je door een registratie te doen bij de CPNP, het Cosmetic Products Notification Portal. De registratie kost niets en betekent nog niet dat je product veilig is. Je laat zien dat jij de verantwoordelijkheid draagt dat de cosmetica die je verkoopt de gezondheid van de gebruiker niet schaadt bij normaal gebruik.

Product Information File

Bij het registreren verstrek je allerlei informatie. Samen is dat het PIF, het Product Information File. Dit is een uitgebreid dossier met onder andere:

  • Het veiligheidsrapport
  • Het recept en methode van produceren
  • Een verklaring de producten volgens de Good Manufactoring Practise (GMP) gemaakt worden
  • Bewijs van eventuele (cosmetische) claims
  • Een verklaring over (het ontbreken van) dierproeven

Meer weten? Lees zo maak je een productinformatiedossier of PIF

Veiligheidsbeoordeling

Als jouw product cosmetica is, moet je een veiligheidsrapport hebben om te bewijzen dat jouw product niet schadelijk is. Dit rapport moet worden opgesteld door een safety assessor en bevat ook de uitslagen van verschillende tests die uitgevoerd moeten worden door een onafhankelijk cosmetisch test laboratorium.

Stel een PIF samen en registreer bij het CPNP

Testen

Welke testen jouw product moet ondergaan, verschilt per product. Als er geen water in je product zit, zoals bij een kruidenbalsem of een massageolie, dan red je het met een stabiliteitstest alleen. Zit er water in je product, heb je ook microbiologie en challenge testen nodig.

De papierwinkel

Het is een papierwinkel. Hoewel het registreren zelf zo geregeld is, is het opstellen van een PIF best een flinke klus. Bijt jezelf vast en ga aan de slag, want je moet simpelweg voldoen aan de cosmeticawetgeving in Europa.

Heb je een formule waar je erg trots op bent en wil je deze professioneel op de markt brengen? Wil je alles uit handen geven? Als wij de productie voor je doen, stellen wij ook het volledige productinformatiedossier op en hoef jij je niet meer druk te maken over dit gedeelte. Klik hier voor meer informatie

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);