Selecteer een pagina

Als consument word je tegenwoordig overspoeld met labels, keurmerken en certificeringen die je willen overtuigen van de puurheid, duurzaamheid of effectiviteit van een product. Maar als je net als ik je vraagtekens zet bij deze wirwar van claims, dan begrijp je vast waarom ik heb gekozen voor Natrue als onze leidraad bij Enjoy Divine Nature.

Waarom Certificeringen Niet Altijd Zijn Wat Ze Lijken

We hebben allemaal wel eens een product gekocht met een mooi groen label en een naam die klinkt als een sprookje uit Moeder Natuur’s eigen vertelboek. Maar laat je niet misleiden: niet alle labels zijn even transparant of eerlijk.

Een product kan bijvoorbeeld een ‘biologisch’ label dragen, maar voornamelijk uit water bestaan, aangevuld met een vleugje biologische arganolie. Technisch gezien klopt het, maar het is niet wat je verwacht als consument die zoekt naar puur natuurlijke ingrediënten.

Wat Maakt Natrue Anders?

Natrue is een non-profit organisatie die echt gericht is op het beschermen en bevorderen van natuurcosmetica. Ze zijn intensief met hun richtlijnen en maken geen half werk.

De Natrue-Standard

  • Natuurlijke Substanties: Alleen ingrediënten die direct uit de natuur gehaald worden, zoals plantaardige oliën, bloesemwaters (hydrolaten) en botanische extracten worden toegestaan als ‘natuurlijk’.
  • Inorganische Zouten & Nature-Identieke Stoffen: Een lijst van toegestane ingrediënten die niet strikt natuurlijk zijn maar wel veilig en essentieel.
  • Afgeleide Natuurlijke Stoffen: Hierbij gaat het om stoffen die je wel in de natuur vindt maar niet makkelijk kunt extraheren. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen die je in emulgatoren vindt: daarvoor worden uit plantaardige oliën onderdelen gehaald om een nieuw ingrediënt te ‘bouwen’.
  • Technische Beperkingen: Ze zijn behoorlijk strikt over welke technieken mogen worden gebruikt.

Het Percentage-Spel van Natrue

Wat uniek is aan Natrue, is dat ze voor elk soort product een minimumpercentage aan natuurzuivere ingrediënten en een maximaal percentage aan ‘naturally derived’ ingrediënten (afgeleide natuurlijke stoffen) vaststellen. De basis van een Natrue product is altijd natuurlijk: denk aan plantaardige oliën, botanische extracten en bloesemwaters. Deze worden dan aangevuld met bewerkte natuurlijke ingrediënten zoals bepaalde emulgatoren. Water wordt niet eens meegerekend in hun berekening, om te voorkomen dat er producten op de markt komen die vooral uit water bestaan. Een reinigingsgel volgens Natrue? Die begint met een basis van bloemenwater. Het beste van de natuur voor je huid of haar!

Waarom Geen Officiële Certificering (Nog)?

We zijn bij Enjoy Divine Nature volledig transparant over onze keuze en de redenen waarom we nog niet gecertificeerd zijn. Simpel gezegd, we sparen voor de tweejaarlijkse keuring die nodig is voor certificering. Geen van onze samenwerkingspartners heeft de stap naar Natrue certificering gezet, dus de noodzaak voor onze eigen certificering is er nog niet. We willen graag zo betaalbaar mogelijk werken om kleine merken de kans te geven te lanceren zonder torenhoge rekeningen.

De Toekomst

Labels kunnen een nuttige gids zijn, maar het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat ze écht betekenen. Bij Enjoy Divine Nature hebben we voor Natrue gekozen als onze gids in deze gecompliceerde wereld, en we hopen in de nabije toekomst het officiële certificaat te behalen. Al onze formules zijn volgens de richtlijnen van Natrue, of het nu Use It, Tweak It of Create It is.

Meer lezen over Natrue? Je vind alle informatie op hun website.