De lancering van Multi-Purpose Jelly - Dit is Seed & Essentials
16 november 2020 

De lancering van Multi-Purpose Jelly - Dit is Seed & Essentials

Soms duurt het even voordat een nieuw product het daglicht ziet. In dit geval was er een combinatie van drie landen voor nodig aangelengd met een beetje geduld, een snufje inspiratie, het juiste dosis doorzettingsvermogen en prachtige vrouw met een gemis.

Ik sprak met Linda Kwarteng, eigenaar van Seed and Essentials om meer te leren over haar reis naar haar eerste huidverzorgingsproduct, de Multi-Purpose Jelly.

De in Duitsland geboren en van oorsprong Ghanese Linda verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Na haar verhuizing kreeg ze last van een vervelende huidirritatie waaruit zich eczeem ontwikkelde. Petroleum Jelly (zoals Vaseline) en hormoon crèmes (cortison) werden haar voorgeschreven die haar zouden moeten helpen met wat was gediagnosticeerd als een extreem droge huid.

Toen haar twee kinderen er ook last van bleken te hebben, kregen zij hetzelfde voorgeschreven. Vijftien jaar later en geen enkele verandering in de aanpak van huidirritaties en eczeem? Dat zou toch ook anders moeten kunnen!

“Ik begon met het maken van mijn eigen zalfjes in de keuken.”

Tijdens haar studie Farmaceutische Wetenschappen had Linda geleerd dat met name cortison allerlei bijwerkingen kan veroorzaken en zelfs zou kunnen leiden tot chronische aandoeningen. En een zalf die een droge huid afdekt (zoals petroleum Jelly), maar niet verzorgend en herstellend werkt, schiet sterk te kort. Linda wilde onderzoeken of met plantaardige producten het eczeem en de droge huid zou kunnen worden aangepakt, terwijl het ook de huid zou voeden en herstellen.

Zelf experimenteren

Linda verdiepte zich in wat de natuur te bieden had op het gebied van lichaamsverzorging. Aangezien ze het altijd al heerlijk vond om dingen te maken in plaats van in de winkel te kopen, begon ze natuurlijke ingrediënten te mixen in haar eigen keuken. Als ze een mooi product had gemaakt deelde ze deze met haar familie en vrienden.

“Ik begon te fantaseren hoe het zou zijn om een eigen verzorgingslijn te beginnen”

Haar nieuwe hobby bracht haar veel voldoening en vreugde. Ze wilde graag meer mensen helpen die met dezelfde huidproblemen te kampen hadden als zij en haar kinderen. Het was haar eigen motivatie die haar uiteindelijk over de streep trok. Ze besloot het erop te wagen!

Eigen bedrijf beginnen

Ze sprak met vrienden die als ZZP-er werkte om te kijken hoe ze haar eigen bedrijf op zou kunnen zetten, deed marktonderzoek en ze mailde met verschillende bedrijven die eventueel zouden kunnen helpen bij het verwezenlijken van haar droom. Een eigen bedrijf opzetten had Linda namelijk nog nooit gedaan en ze wist niet goed waar te beginnen.

“Ik zocht een bedrijf die me door het hele proces zou kunnen leiden en adviseren, omdat ik geen ervaring had hiermee”.

Linda vond een bedrijf dat haar helpen kon met de productontwikkeling, maar naar aanleiding van het e-mail contact met het bedrijf besloot Linda echter dat ze niet alleen te duur waren, maar ook erg onpersoonlijk. De producten die ze ontwikkelde voor hun klanten waren ook nogal mainstream, en dat wilde Linda niet!

Na een uurtje op Google kwam Linda op de website van Enjoy Divine Nature terecht. Ze vulde het contact formulier in. “Ik vond het fijn dat Priscilla gelijk een belafspraak wilde inplannen. En vervolgens ook een face-2-face meeting had ingepland. Het was gelijk persoonlijker daardoor”, vertelt Linda me. “Ze luisterde heel goed naar mij en begreep mij en wat ik wilde bereiken”, gaat ze verder, “Ze vertelde dat ze hield van ‘Indie merken’ en beschreef kort hoe ze andere cliënten had geholpen. Haar prijs paste ook in mijn budget, dus dat was helemaal mooi!”

“Het blijft een struggle, met baan, familie en andere verplichtingen”

De eerste stappen

Omdat alles nieuw was voor haar en ze het allemaal naast haar gewone baan moest doen, wilde Linda zichzelf de tijd geven om zich te verdiepen in wat ze precies wilde met haar product en bedrijf. Ze bouwde haar eigen website en begon met het verwerven van naamsbekendheid door kleine producten voor bruiloften en babyshowers aan te bieden.

Linda woonde ook verschillende workshops en evenementen bij om meer te leren over natuurlijke producten en het opstarten van een eigen bedrijf. Dit alles terwijl ze ook nog gewoon naar haar werk moest elke dag, maar “het fijne van het samenwerken met EDN is dat we op mijn tempo gingen”, vertelt Linda me.

Ondertussen deed Priscilla verder onderzoek naar ingrediënten, regelde dat een safety-assessor het product zou testen, en hielp met het opstellen van de Product Information File. “Priscilla luistert erg goed en geeft adviezen. Ze stuurde mij bijvoorbeeld websites ter inspiratie voor de verpakking van mijn product, maar uiteindelijk liet ze de beslissing bij mij”, herinnert Linda zich, “en ik kreeg ook reminders van dingen die ik zelf moest regelen”.

Naamsbekendheid opbouwen via social media een uitdaging vond Linda een uitdaging, maar inmiddels heeft ze een mooie manier gevonden om haar product op Instagram te laten stralen.

“Ik had angst om te falen, dat ik niet zou kunnen lanceren”.

Eigen natuurlijke verzorgingsproduct lanceren

Het moment van de lancering kwam dichter bij en begin 2020 was Linda van plan een stand te huren tijdens verschillende evenementen met als doel sneller mensen te bereiken met haar product. Maar toen kwam COVID-19 om de hoek kijken.

Ik overwoog om de hele lancering te verschuiven naar 2021” vertelt Linda, “Maar nadat ik een entrepreneur workshop had bijgewoond en Priscilla had gesproken zakte de twijfel weg”.

Seed and Essentials’ eerste product Multi-purpose Jelly is nu een feit. Een mooie vegan Jelly met chiazaad en baobab olie uit Ghana, het land waar haar roots liggen.

Het huidverzorgingsproduct voor lichaam en gezicht heeft een dubbele werking: het verzorgt de buitenste huidlaag en van binnen door de natuurlijk huidbarrière door middel van lipiden te herstellen. De Jelly is gemaakt voor mensen die graag extra vitamines en antioxidanten willen om hun droge huid te verzorgen. Het mooie van dit natuurlijke product is dat het veilig is voor alle leeftijden en dus ook te gebruiken is voor de kwetsbare babyhuid.

“Ik ben trots op mezelf!”

Toen haar product klaar was en op de website verkocht werd was Linda ontzettend blij. “Ik was en ben nog steeds trots als ik de gevulde potjes zie en feedback krijg van anderen”, deelt Linda enthousiast, “Ik heb geleerd dat je je droom werkelijk kunt maken door de juiste stappen te nemen en met de juiste mensen te praten. Als je dit doet kun je je angst opzij zetten en ervoor gaan”.

Momenteel werkt Linda nog niet voltijds aan Seed & Essentials, maar het is wel haar doel. “Ik wil zeker groeien, nieuwe producten maken en mijn producten ook in het buitenland verkopen”.

Zelf aan de slag?

Wil je ook graag je eigen natuurlijke, vegan en ethisch verantwoorde product op de markt brengen? “Ga met Enjoy Divine Nature praten”, is Linda’s advies, “ze heeft veel ervaring en kan je goed op weg helpen!

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);