De mooiste arganolie ter wereld

Elke dag als je naar je werk gaat, verwacht je dat je hiervoor een eerlijk loon krijgt, toch? Je betaalt je huur of hypotheek, de kinderen gaan naar school en hebben kleding nodig en het hele gezin eet graag gezonde maaltijden.

Wat als het werk niet voor het oprapen ligt in de omgeving waar je woont, bijvoorbeeld omdat je niet voldoende geschoold bent of simpelweg omdat je vrouw bent? Betekent dat dan dat je genoegen moet nemen met een fractie van een minimumloon voor het werk wat wel beschikbaar is? Is dat eerlijk?

De UFCA vindt van niet.

Fair Trade en duurzame arganolie

Voor veel vrouwen op het platteland van Marokko is werken om op eigen benen te kunnen staan of een bijdrage te leveren aan het familie inkomen niet zo vanzelfsprekend. Ze zouden graag willen, maar politiek en sociaal gezien blijkt het nog steeds een uitdaging te zijn voor veel vrouwen om toe te treden tot de arbeidsmarkt.

Slechts weinig banen in de buitenstedelijkegebieden kunnen worden gecombineerd met hun gezinsleven. De banen die er zijn blijven wat betreft de financiële compensatie sterk achter bij wat mannelijke collega’s voor hetzelfde werk verdienen.

Hierdoor is het vrijwel onmogelijk voor deze vrouwen om economisch en sociaal op eigen benen te staan.

In 1995 vormde zich de UNION DES COOPERATIVES DE FEMMES ARGANES (De unie van Argan Vrouwen Coöperatieven, UCFA). Zij zetten zich in voor fairtrade en duurzame Arganolie productie in het zuiden van Marokko. Vrouwen die werken in de Arganolie industrie staan samen sterker door deel uit te maken van deze coöperatie. Ze ontvangen een hoger loon dan gebruikelijk is in deze landelijke gebieden, waar werk doorgaans schaars is en lonen lager zijn dan in stedelijke gebieden.

credit: instagram.com/cocoonargan/

Het hogere loon dat de vrouwen als collectief kunnen afdwingen geeft niet alleen de werkende vrouwen zélf meer onafhankelijkheid. Het heeft ook een direct effect op de toekomst van hun kinderen. Een beter en regelmatig inkomen stelt moeders in staat hun kinderen naar school te sturen. Later kunnen dan ook deze kinderen op eigen benen staan. Meer geld betekent ook betere gezondheidszorg voor alle leden van het gezin.

De schoonheid van Arganolie

credit: instagram.com/cocoonargan/

De plantaardige Arganolie wordt gewonnen wordt uit de vruchten van de zeldzame “Boom Der Schoonheid” (Argania Spinosa). De vruchten lijken wat op olijven en na het pellen blijven er twee tot drie pitten over die veel weg hebben van amandelen. Tijdens een lang proces wordt uit deze pitten door koude persing de Arganolie gewonnen. De olie wordt vervolgens in donkere containers verpakt zodat de vitamine E en andere werkzame delen optimaal bewaard blijven.

credit: instagram.com/cocoonargan/

Men noemt de Arganboom ook wel “De Boom Der Schoonheid”. Waarom dit zo is wordt duidelijk als we merken hoe goed de olie is voor onze huid en haar. De werkzamen stoffen bestaan vooral uit vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E die diep in huid en haar doordringen en vocht goed vasthouden. De olie zorgt ook voor een mooie glans. Iets wat Marokaanse vrouwen al eeuwen weten, maar de rest van de wereld pas vrij recent ontdekt heeft.

De bomen worden helaas steeds zeldzamer en groeien alleen nog in het zuiden van Marokko. Hier vormen ze, op de grens met de Saraha, een natuurlijke barrière die verwoestijning tegen gaat. Om die reden zijn ze dan ook beschermd onder UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

De UFCA helpt actief mee om ontbossing en aantasting van de Arganbossen tegen te gaan.

Inmiddels omvat de UFCA 22 coöperaties van ongeveer 1000 vrouwen in het Zuidwesten van Marokko.

Zelf aan de slag met Fair Trade verzoringsproducten?

Enjoy Divine Nature ondersteunt dit prachtige initiatief door uitsluitend Fair Trade Arganolie af te nemen van de UFCA. Een eerlijk loon voor vrouwen, een biologisch product dat duurzaam wordt verkregen én de bescherming van een UNESCO biosfeerreservaat. Ja, dat past precies bij waar wij voor staan! Ethisch verantwoorde cosmetica is binnen handbereik en wij laten zien hoe.

Wil je eigen cosmeticalijn beginnen zonder compromis? Neem dan snel contact op met ons!

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);