Mooie sprankelende make-up, oogschaduw, wit glanzende tandpasta en schitterende metallic auto’s. Wonder mineraal mica zorgt ervoor dat we goed voor de dag komen. En, we betalen veel geld om er zo goed uit te zien en in een mooie auto te rijden.
Maar, wie betaalt er echt de prijs?
Het mica mineraal is een bijzonder mineraal wat uit mijnen gedolven wordt. Het is bestand tegen hoge temperaturen, geleid elektriciteit en heeft een prachtige glans. De auto-industrie gebruikt het dus erg graag. Ook voor het vervaardigen van huishoudelijke apparatuur en in make-up is mica een gewild mineraal.
Ruim 20.000 kinderen werken in mica mijnen
Mica mijnen komen over de hele wereld voor, maar het overgrote merendeel van het mica gedolven in China en India. Een kwart van de totale wereldwijde micaproductie komt uit India. 75% hiervan komt uit de regio’s Jharkhand en Bihar, de armste regio’s van India. Ruim 20.000 kinderen werken in de mijnen. Zij betalen de werkelijke prijs om ons mooier voor de dag te laten komen. Het werk is gevaarlijk en het loon minimaal. De kans op een sprankelende toekomst is hen bovendien afgenomen, doordat ze niet naar school gaan.
Officieel mogen in India kinderen onder de 14 niet in mijnen werken. Het merendeel van de mijnen is helaas illegaal en er is geen controle op eventuele kinderarbeid. Armoede drijft kinderen ertoe in deze meestal gevaarlijke mijnen te gaan werken. Terre Des Hommes is actief bezig om kinderen uit de mijnen en in scholen te krijgen. Op die manier werken de kinderen aan een betere toekomst voor zichzelf.
Uiteraard willen wij van Enjoy Divine Nature geen mica uit illegale mijnen gebruiken in onze producten!
Wil jij kinderarbeid vrije cosmetica laten ontwikkelen? Lees hier meer over productontwikkeling bij ons.
Eerlijke mica zonder kinderarbeid
Wij hebben daarom onze leverancier Merck KGaA gevraagd hoe zij ervoor zorgen dat hun mica, eerlijke mica is en kinderen niet worden uitgebuit? Dat de mensen die in de mijnen werken eerlijk loon krijgen en dat ze op een veilige en menswaardige manier kunnen werken?

Dat de mica die ze leveren eerlijk en op een gezonde manier gedolven wordt, bleek voor Merck minstens net zo belangrijk als voor ons. Een protocol werd opgezet om de naleving van sociale en milieunormen te onderzoeken en te controleren. Dit deden ze samen met Terre Des Hommes en het door hen geïnitieerde The Responsible Mica Initiative, waarvan Merck lid is.
Allereerst wordt een directe zakelijke relatie opgebouwd met de mijnen van wie ze mica afnamen. Verwachtingen worden meteen al duidelijk gecommuniceerd. Meerdere malen per maand krijgen de mijnen, onaangekondigd, bezoek van een controleur. Er wordt dan gelet op verschillende punten, waaronder de werkomstandigheden en naleving van de wet op kinderarbeid.
Verder stelde Merck in dat mijnwerkers beschikking hebben over veilig drinkwater, dat er genoeg toiletten zijn en dat er alleen open mijnbouw plaatsvindt. Ze nemen werknemer interviews af om zich ervan te verzekeren dat er geen gedwongen arbeid plaatsvindt. Ook wordt het loon dagelijks uitbetaald en is het hoger dan de standaardlonen voor hetzelfde werk.
Het positieve resultaat is dat kinderen worden niet langer gedwongen om in de mijnen te werken, fantastisch! De mensen die nog wel in de mijnen werken, waaronder vaak de ouders, krijgen een eerlijk loon. Maar zonder scholen volgen de kinderen nog steeds geen opleiding natuurlijk.
Onderwijs is de lange termijn oplossing
Merck heeft ook daar een plan voor opgesteld en succesvol geïmplementeerd. Het resultaat: in het gebied waar Merck zijn mica laat delven staan inmiddels 4 scholen. Zevenhonderd leerlingen zijn inmiddels hard op weg naar een betere toekomst. Ook is er een gezondheidscentrum opgezet. Een dokter en een verpleegster bieden hier aan 20.000 inwoners van het gebied goede gezondheidszorg.
Door middel van onder andere deze initiatieven werken Merck en The Responsible Mica Initiative er, samen met nog 60 andere organisaties, aan om “…onaanvaardbare werkomstandigheden (in de mica mijnen) een halt toe te roepen en kinderarbeid uit te roeien voor 2022“.
En, wat kunnen wij doen?
Dat is altijd het lastige, nietwaar? Waar ruwe materialen vandaan komen en hoe ze worden gedolven is lang niet altijd na te gaan. We zijn ons vaak niet bewust wat het werkelijk kost om de door ons gekoesterde producten te produceren. We kunnen enkel vragen stellen aan leveranciers en producenten en hopen dat we snel en eerlijk antwoord krijgen. En dat kost soms veel tijd.

Werk samen met partijen die jouw waarden delen
Door partners te kiezen die betrouwbaar zijn, stel je zeker dat een gekocht product eerlijk geproduceerd is. Partners die dezelfde normen en waarden hebben als jij. Zo hebben wij dus voor Merck gekozen en zo ben jij bij ons terecht gekomen. Op die manier kun je erop vertrouwen dat ook jouw product eerlijk en kinderarbeid vrij is. Zonder de moeite.