Dit is Food For Skin

Wognum, West-Friesland. Een agrarisch dorp vlak bij Hoorn met iets meer dan 6000 inwoners. Wognum is de (voormalig) woonplaats van oud schaatster Barbara de Loor, pianist Cor Bakker en documentairemaker John Appel.

Behalve bekendheid vanwege creatievelingen, sporters en veel fruitbomen, is Wognum ook de geboorteplaats van Cathy en Angela. Twee open en eerlijke Nederlandse dames die van hun moeder al jong leerde wat de natuur ons te bieden had. Geen wonder dat ze met Food For Skin onze huid letterlijk voeden met al het goede van groenten.

natuurlijke cosmetica zelf maken

Het idee wordt geplant

 De zussen groeien op tussen de fruitbomen en leren van hun moeder Tiny over biologisch telen en homeopathie. Na de lagere school gaan de zussen allebei een andere kant op. Angela studeert bedrijfskunde en gaat werken in marketing. Cathy volgt een opleiding als schoonheidsspecialiste en heeft 30 jaar lang haar eigen salon waar ze met natuurlijke producten werkt.

Angela vindt het lastig producten te vinden die niet alleen 100% natuurlijke ingrediënten bevatten en duurzaam geproduceerd zijn, maar die ook nog echt werken. Het valt haar op dat bijsluiters soms lastig te ontcijferen zijn. Welke consument weet nu dat Helianthus Annuus Seed Oil gewoon zonnebloemolie is of dat Polypropylene microbeads zijn?

Cathy gaat op zoek naar verzorgingsproducten gemaakt met groenten. Ze kan verschillende producten vinden, maar, “het zijn producten die onderdelen van groenten verwerken. Ik zocht naar producten die voor het overgrote deel uit groenten gewonnen ingrediënten bestaan”, vertelt Cathy.

De wortels worden gevormd

Lastige bijsluiters, ingrediënten die niet, of niet goed, werken. Angela en Cathy besluiten dat het beter kan.

“Een 100% natuurlijke huidverzorgingslijn, die duurzaam is en echt werkt?”

Ze willen een eerlijke huidvoeding te maken die gebaseerd is op het gebruik van onderdelen waaruit groente groeit en is opgebouwd. Zaden, noten, pitten voor bijvoorbeeld olie, maar ook extracten en sappen van groente. Eten voor de huid dus, Food For Skin.

Steeds meer mensen eten en leven bewuster. Ze gebruiken niet uitsluitend biologische producten, maar willen wel de juiste keuzes maken voor hun gezondheid en het milieu.

“Wij willen de bewustwording aanslingeren bij de lichtgroene consument. Weet wat je smeert, weet welke keuzes je maakt, het vooronderzoek hebben wij al voor je gedaan”

Cathy en Angela willen ook een duidelijke basisverzorging creëren. Niet voor elk stukje huid een andere crème. Dit scheelt verpakkingsmateriaal, geld en je badkamer komt er niet uit te zien als een winkel voor verzorgingsproducten.

Het idee ontkiemt

Angela doet marktonderzoek naar producten en doelgroepen, ze leren ze meer over duurzaamheid op het gebied van productie, verpakking en verzending. Hun plannen beginnen zich te ontwikkelen en krijgen meer vorm.

Cathy besluit een opleiding te doen bij Formula Botanica waar Priscilla van Enjoy Divine Nature op dat moment toevallig tutor is. Cathy vindt het fijn om een Nederlandssprekend aanspreekpunt te hebben als de, in het Engels gegeven, opleiding even wat lastig wordt. Het eerste contact met Enjoy Divine Nature is gelegd.

 “We hebben bewust voor Enjoy Divine Nature gekozen. De kennis van Priscilla, de ervaring die ze heeft en haar bedrevenheid. Voor ons was het ook fijn dat je eigenaar wordt van je eigen formule. Dit is niet overal zo!”

Groeien…

Gaandeweg wordt duidelijk dat je wel over wat spaargeld moet beschikken om het hele proces goed aan te pakken. Ook merken ze dat “Je bereid moet zijn van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat door te pakken”, vertelt Cathy. De tijd gaat snel, ontwikkeling duurt soms lang en je moet op zoek naar de juiste hulp en ondersteuning om je eigen bedrijf op te zetten.

“In Enjoy Divine Nature hebben we onze partner in crime gevonden. We kregen de begeleiding die we nodig hadden. We werden op het juiste spoor gezet, taken werden uit handen genomen, we hebben samen een plan van aanpak gemaakt en we konden ook de productie via hen laten lopen. Het heeft ons een financiële besparing opgeleverd”, vertelt Cathy. Echt een one-stop-shop dus.

De zussen groeien in hun nieuwe rol. Angela besluit te stoppen met haar werk zodat ze zich volledig op Food For Skin kan richten en Cathy volgt een half jaar later.

Als hun eerste product klaar is zijn de twee gezusters supertrots op zichzelf. Cathy beseft zich echter dat een goed product alleen niet genoeg is.

“Angela heeft met haar werkervaring als marketeer veel voor Food For Skin gedaan om te komen waar we nu zijn. Contacten, PR, alle sociale media, uitstraling van onze website, cijfers, doelgroepen bepalen; Alles telt mee voor uiteindelijke zichtbaarheid, vertrouwen en vervolg aankopen.”

natuurlijke cosmetica

Bloeien

Momenteel bestaat de Food For Skin lijn uit 5 producten. Een cleanser en crème voor alle leeftijden en drie voedende serums voor de huid: tot 40 jaar, van 40 tot 55 jaar en vanaf 55 jaar.

Verschillende media, waaronder Het Parool, Santé en Harper’s Bazaar, hebben laaiend enthousiast over Food For Skin geschreven. Ook consumenten geven ze 5* beoordelingen.

De industrie merkt hen ook op. Ze zijn finalisten voor de Retailer of the Year als Newcomer '21, ze dingen mee naar de KVK innovatieprijs, een Sustainability Award en ze zitten in de race voor de ASN Wereldprijs. Ze zijn finalist bij Ondernemingsverkiezingen Noord Holland in de categorie De Belofte. De bekroning op hun werk zijn toch wel 2 Dutch Beauty Awards die Cathy en Angela afgelopen jaar in de wacht sleepten.

etisch verantwoorde cosmetica

Alle reden dus om trots te zijn en even achterover te leunen en te genieten van hun succes. Of toch niet?

“Je kunt de perfecte verpakking zoeken, en vinden, en toch door de tijd ingehaald worden. Nieuwe of betere mogelijkheden komen voortdurend op de markt. We gaan het concept verder ontwikkelen en willen misschien naar andere markten uitbreiden”.

Cathy en Angela vullen elkaar perfect aan. “Kennis en kunde op meerdere terreinen is belangrijk om tot mooie resultaten te komen. We hebben het geluk dat we elkaar versterken en met een verschillende achtergrond de juiste kennis hebben om dit pad te gaan bewandelen.”, zegt Cathy.

Wil jij ook je eigen natuurlijke verzorgingslijn beginnen?

Cathy zegt, “Met de juiste mensen om je heen, kun je groeien. Je kunt jezelf ontwikkelen, maar het betekent ook dat je je soms kwetsbaar op moet stellen; je hebt anderen nodig om je doel te bereiken.”

Enjoy Divine Nature helpt ook jou graag je eigen Indie merk te beginnen. We nemen je de productontwikkeling uit handen en helpen je verder op weg via handige workshops, cursussen, templates en tips. Neem snel contact op voor meer informatie!

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);