Duurzame bisabolol, zonder boomkap

Pas geleden heb ik het boek De heks van Limbricht gelezen. Dit interessante boek is gebaseerd op de rechtbank verslagen van het pauselijke inquisitie proces tegen “heks” Entgen Luijten, een vrouw die leefde en stierf in de 17e eeuw in het Limburgse Limbricht.

Entgen leerde van haar oma veel over de natuur. Ze maakte bijvoorbeeld af en toe een kruidenmengsel van wilde kamille om een wond sneller te laten genezen of een huiduitslag te kalmeren. Ze nam niet veel uit haar geliefde natuur weg, waardoor deze prachtig in balans kon blijven.

natuurlijke cosmetica zelf maken

Haar kennis werd niet begrepen en door de kerk gezien als ketterij. Onwetende en bange dorpelingen beschuldigden haar tijdens de pauselijke inquisitie (onderzoek) van hekserij nadat ze hen een paar keer had geholpen met kruidenmengsels.

 Hoewel ze alle folteringen om haar te laten bekennen doorstond en vrijgelaten had moeten worden, stierf ze in haar cel. Haar “geheime formules” met zich in het graf nemend.

Natuurlijke ingrediënten werden, vooral in de afgelopen eeuw, steeds minder vaak het hoofdbestanddeel van crèmes en lotions. Synthetische en fossiele ingrediënten werden de norm.

We spoelen door naar de 21e eeuw. We leren steeds meer over duurzaamheid, onze ecologische voetafdruk, broeikast effecten en CO2-neutrale productie. Naar aanleiding van onderzoek en onder druk van consumenten stappen steeds meer producenten af van schadelijke en milieubelastende synthetische stoffen in verzorgingsproducten. Langzaam maar zeker vinden we onze weg terug naar de natuur en al haar rijkdommen en helende krachten. Veel verzorgingsproducten worden weer gemaakt met natuurlijke ingrediënten. En, de pauselijke inquisitie is inmiddels niet meer dan een geschiedenisles op school. Ruimbaan dus voor moderne kruidenmengers!

Helaas heeft de bevolking zich inmiddels verveelvoudigd. Waren er in de tijd van Entgen rond de 1 miljard mensen op aarde, nu zijn dat er bijna 8 miljard. Werd in de 17e eeuw hier een daar een boom omgehakt of een plant gedistilleerd om een enkele wond in te kunnen smeren. Nu worden hele bossen vernietigd om miljoenen gezichten te laten stralen. Neem bijvoorbeeld het waardevolle ingrediënt (-)-α-bisabolol (bisabolol).
natuurlijke cosmetica zelf maken

Bisabolol wordt gewonnen uit onder andere wilde kamille, maar met name uit de olie van de candeia boom. De heldere vloeistof met een fris fruitig aroma wordt geroemd om haar vele voordelen. Het wordt gebruikt in traditionele medicijnen om gevoelige of geïrriteerde huid te behandelen en ontstekingen te remmen. Ook wordt het toegepast in cosmetische producten. De heldere vloeistof met een fris fruitig aroma wordt gebruikt in kalmerende, helende en antioxiderende verzorgingsproducten. Ook in parfums tref je vaak bisabolol aan.

Een prachtig ingrediënt. Maar, om 7kg bisabolol te verkrijgen moet wel 1000kg aan 10 jaar oude bomen gekapt worden! Wilde kamille biedt een alternatief, maar is veel minder potent. Er zijn dus grote volumes voor nodig om bisabolol van goede kwaliteit te winnen. Als je bedenkt dat jaarlijks honderden nieuwe producten met bisabolol op de markt komen, dan zijn dat heel wat bomen en platen die het veld moeten ruimen voor onze schoon- en gezondheid. Niet bepaald duurzaam. Bovendien hangt de kwaliteit en beschikbaarheid van bisabolol sterk af van de seizoenen.

Givaudan, een Zwitserse producten van geur- en smaakstoffen, vond er wat op. Ze ontwikkelden BisaboLife™, een product gemaakt op basis van fermentatie van het plantaardige materiaal dat overblijft na de productie van suiker. Deze zogenoemde witte biotechnologie is duurzaam en levert een grote hoeveelheid bisabolol van perfecte kwaliteit.

Het mooie is dat BisaboLife™ gemakkelijk biologisch afbreekbaar er geen boomkap nodig is en de kwaliteit beter is dan plant-bisabolol.  Moderne tovenarij in een flesje.

Het allermooiste is nog wel dat Enjoy Divine Nature BisaboLife™ nu aan kan bieden aan al haar klanten.

Wil jij ook graag een 100% natuurlijk verzorgingsproduct op de markt brengen met BisaboLife™ of een van onze vele andere duurzame, vegan ingrediënten? Neem snel contact met Enjoy Divine Nature op om te kijken hoe we je kunnen helpen!

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);