Heb jij last van een droge en jeukerige huid? Dat kan komen omdat je sodium lauryl sulfate (SLS) gebruikt. SLS is een sterk reinigend synthetisch ingrediënt dat, bijvoorbeeld, zeep en shampoo laat schuimen. Helaas heeft het als bijwerking dat het de huidbarrière verzwakt en vaak irritaties veroorzaakt. (bron)Ik kwam een tijdje terug op de markt langs een kraam met biologische voedingsmiddelen en wat verzorgingsproducten. Nieuwsgierig als ik ben, pakte ik enkele producten die ik niet kende en ging lezen. ‘No chemical bleech’ staat op de voorkant van de tandpasta die ik bekeek en het merk bevat de term ‘Herbals’. Het pretendeert ook vegetarisch te zijn en geen parabenen te bevatten. Dan verwacht je iets goeds toch? Iets wat geschikt is voor de bewuste gebruiker die niet houdt van harde chemicaliën op haar lijf?
Helaas niet.
Deze tandpasta bevat sodium lauryl sulfate. SLS wordt in de ‘Environment Canada Domestic Substance List‘ geclassificeerd met de verwachting dat dit giftig of schadelijk kan zijn. Er is wetenschappelijk bewijs dat dit een sterk irriterend chemisch stofje is, als het te vaak of te lang gebruikt wordt. Door de jaren heen is SLS uitvoerig getest op dieren en op mensen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat SLS de huidbarrière verzwakt. Dit veroorzaakt huidirritatie, droge huid, jeuk en het maakt je kwetsbaar voor allerlei huidinfecties.
Wat is Sodium Lauryl Sulfate?
Sodium Lauryl Sulfate (in het Nederland natriumdodecylsulfaat) is een ftalaat en een super-reiniger. Het is veel gebruikt om vloeren van garages mee schoon te schrobben, omdat het heel effectief ontvet. Sodium Lauryl Sulfate heeft nog een kleiner neefje die íets (met nadruk op iets) milder is, en dat is Sodium Laureth Sulfate, afgekort SLES.
SLS is spotgoedkoop: voor 100 euro koop je 64 kg!
Hoeveel procent er precies te vinden is in een shampoo is vaak beroepsgeheim, maar in een Head ’n Shoulders is het tweede en derde ingrediënt (SLS is het tweede ingrediënt, en SLES het derde). Het is niet vreemd als dat samen 10% is. De gebruikelijke reinigende producten, zoals badschuim, douchegel, shampoo, vloeibare handzeep, maar zelfs tandpasta bestaan vooral uit water met SLS. En vergeet je huishoudelijke producten niet zoals afwasmiddel en allesreiniger. Je krijgt het op je huid, waar het voor flinke irritaties kan zorgen. Wel eens van huisvrouwen-eczeem gehoord? Dat is een contacteczeem op de handen, wat voorkomt bij mensen die voor hun beroep veel in aanraking komen met irriterende stoffen.

Goed wassen
SLS schuimt zo lekker. Het is het schuim waar de meesten van ons mee opgegroeid zijn en ons het gevoel geven van reinheid. Dát klopt. SLS is een sterke reiniger. Dat vele schuim wast goed. Zo goed dat het ook de hydrolipidenfilm in je huidbarrière oplost. Die film heeft een belangrijke functie: het bij elkaar houden van je huidbarrière die vocht binnen houdt en slechte bacteriën en virussen buitenhoudt. Als je deze film vaak weg wast, kun je last krijgen van een droge en jeukerige huid, maar ook van eczeem en puistjes.
Jouw huid is jouw omhulsel en die moet je goed verzorgen.
Het is je grootste orgaan en beschermt je van de buitenwereld. Beschermt je tegen bacteriën, virussen, hitte, uitdroging en simpelweg houdt het ook je organen bij elkaar. Dat is een belangrijke én zware taak. Zo’n hardwerkend orgaan wil je toch niet belasten? Die wil je verwennen, verzorgen, pamperen. En dat doet SLS niet. De laatste jaren heb ik geleerd dat heel veel huidproblemen ontstaan of verergeren, omdat iemand reinigingsmiddelen gebruikt met SLS. Van afwasmiddel tot make-up remover, van het pompje handzeep naast je fonteintje tot je shampoo. Zodra iemand van deze spullen afstapt en natuurlijke huidverzorging zonder SLS gaat gebruiken, verbetert of herstelt hun huid snel.
Om problemen met schadelijke ingrediënten te voorkomen, gebruik ik natuurlijke gezichtsreinigingsproducten. Veel daarvan maak ik zelf, zonder toevoegingen van chemische goedjes die mijn huid kunnen uitdrogen of irriteren. Wil je wat inspiratie opdoen? Lees dan ook eens 12 soorten gezichtsreinigers.