Het canvas van jouw lichaam – je huid – is een levend, ademend kunstwerk. Het schildert het verhaal van je leven, biedt bescherming tegen de elementen en dient als je allereerste verdedigingslinie. Maar er is een minder bekend, maar net zo essentieel aspect van je huid dat vaak over het hoofd wordt gezien: het huidmicrobioom, ook wel de huidflora genoemd.
Het Verborgen Ecosysteem van je Huid
Welkom in het fascinerende universum dat op de oppervlakte van je huid bestaat, een ecosysteem dat bruisend van leven is, het huidmicrobioom genaamd. Dit levend landschap bestaat uit talloze bacteriën, schimmels, virussen en micro-organismen die een symbiotische relatie met jou en je huid onderhouden (Grice & Segre, 2011).
Het huidmicrobioom is niet alleen een onmisbaar deel van je huidgezondheid, maar fungeert ook als je persoonlijke bodyguard. Een gezond huidmicrobioom helpt bij het bestrijden van infecties, onderdrukt ontstekingen, hydrateert je huid en onderhoudt de cruciale huidbarrière (Prescott et al., 2017). Deze barrière is een dun laagje cellen dat voorkomt dat je huid uitdroogt en irriterende stoffen binnendringen.
De gevolgen van een verstoorde huidflora
Maar wat gebeurt er als dit verborgen ecosysteem uit balans raakt? Een verstoring in je huidmicrobioom kan een domino-effect veroorzaken en bijdragen aan verschillende huidaandoeningen. Volgens recent onderzoek zijn er bij mensen met acne aanzienlijke veranderingen in de bacteriële balans van het huidmicrobioom, waarbij bepaalde bacteriën kunnen overgroeien en ontstekingen kunnen veroorzaken (Dreno et al., 2018).
Een ernstig verstoorde microbiële balans kan zelfs leiden tot ernstigere aandoeningen, zoals huidkanker (Zitvogel et al., 2018). Daarom is het van cruciaal belang om dit ecosysteem op je huid te verzorgen en te beschermen.
Tips voor een gezond huidmicrobioom
Het handhaven van een gezond huidmicrobioom is eenvoudiger dan je denkt. Regelmatig douchen en het gebruik van milde reinigers zijn de eerste stappen. Vermijd agressieve, antibacteriële zepen die de huidflora kunnen aantasten. Je wilt tenslotte de slechte bacteriën uitroeien, maar je gunstige bacteriën intact houden.
Een goed voorbeeld is het reinigen van je gezicht met een zachte reiniger, zoals bijvoorbeeld de reinigingsolie van Food for Skin. Dit product is ontwikkeld door Enjoy Divine Nature, in samenwerking met onze klanten, met het oog op het behoud van een gezond huidmicrobioom. Wil je jouw huidmicrobioom een extra boost geven, overweeg dan de Face & Body Crème van Sooth Care. Het is een prebiotische crème die zelfs voor de meest gevoelige en geïrriteerde huid geschikt is.
Voeding
Een gezond dieet speelt ook een belangrijke rol bij het onderhouden van een gebalanceerd huidmicrobioom. Een dieet rijk aan vezels en groenten kan je darmgezondheid verbeteren, wat ook een positieve invloed kan hebben op je huid (Vaughn et al., 2017). Probiotica en prebiotica, gevonden in voedingsmiddelen zoals (plantaardige) yoghurt en kefir, kunnen ook nuttig zijn om de goede bacteriën in je huidmicrobioom te stimuleren.
Unieke Huid, uniek huidmicrobiota
Elke huid is uniek, net zoals elk huidmicrobioom. Leeftijd, geslacht, locatie, levensstijl, deze factoren kunnen allemaal van invloed zijn op jouw huidmicrobioom (Byrd et al., 2018). Daarom is het belangrijk om je huid te leren kennen, te begrijpen wat het nodig heeft en te leren hoe je het beste kunt ondersteunen.
Bij Enjoy Divine Nature begrijpen en respecteren we het wonder van het huidmicrobioom. We geloven dat onze producten nooit schade mogen toebrengen aan dit delicate ecosysteem. Al onze White Label, Private Label en Custom Label producten zijn ontwikkeld met dit in gedachten en zijn microbiome friendly. We nodigen je uit om contact met ons op te nemen als je vragen hebt. We zijn hier om te helpen en samen met jou de gezondheid en schoonheid van je huid te vieren!
Bronnen:
- Byrd, A. L., Belkaid, Y., & Segre, J. A. (2018). The human skin microbiome. Nature Reviews Microbiology, 16(3), 143–155.
- Dreno, B., Araviiskaia, E., Berardesca, E., Gontijo, G., Sanchez Viera, M., Xiang, L. F., Martin, R., & Bieber, T. (2018). Microbiome in healthy skin, update for dermatologists. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 31(12), 2038–2047.
- Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology, 9(4), 244–253.
- Prescott, S. L., Larcombe, D. L., Logan, A. C., West, C., Burks, W., Caraballo, L., Levin, M., Etten, E. V., Horwitz, P., Kozyrskyj, A., & Campbell, D. E. (2017). The skin microbiome: impact of modern environments on skin ecology, barrier integrity, and systemic immune programming. World Allergy Organization Journal, 10(1), 29.
- Vaughn, A. R., Notay, M., Clark, A. K., & Sivamani, R. K. (2017). Skin-gut axis: The relationship between intestinal bacteria and skin health. World Journal of Dermatology, 6(4), 52-58.
- Zitvogel, L., Ma, Y., Raoult, D., Kroemer, G., & Gajewski, T. F. (2018). The microbiome in cancer immunotherapy: Diagnostic tools and therapeutic strategies. Science, 359(6382), 1366–1370.