Fair Trade shea butter: The Savannah Fruits Company

Fair Trade shea butter: The Savannah Fruits Company

Zoals de vrucht der ervaring niet rijpt aan jonge takken, zo ook niet de vrucht der schoonheid. De Boom des Levens, de Shea butter boom of Karitéboom, is de bron van de veelzijdige shea butter. De boter werkt verzachtend, helend en versoepelend, en heeft een natuurlijke Uv-beschermende capaciteit. Ook heeft het een laag smeltpunt en stabiliserende eigenschappen. Dit alles maakt dat deze dikke olie een belangrijk ingrediënt is voor schoonheidsproducten voor huid en haar, medicijnen en als spijsolie in de keuken.

Maar de boom geeft al deze kwaliteiten niet zomaar prijs. Pas als zij 20 jaar oud is, draagt ze voor het eerst vruchten waarvan de shea butter gemaakt wordt. Daarna duurt het nog eens 40 jaar voor de boom zijn volledige capaciteit bereikt.

Enjoy Divine Nature biedt dit prachtige natuurproduct uiteraard aan. Uiteraard wel meteen de beste die we konden vinden, Fair Trade en biologisch!

De bron van het leven

Shea butter is een belangrijk ingrediënt is voor vele schoonheids- en anti-verouderingsproducten. Dit heeft met name te maken met een paar basis kwaliteiten die deze olie met zich meebrengt.

Allereerst bevat het vele triterpeen alcoholen. Deze organische verbinding gaat vochtverlies in de huid tegen, waardoor deze zacht en soepel wordt. Ideaal voor crèmes en lotions die de strijd aangaan met een droge huid dus.

Verder biedt de vitamine E in de shea butter celbescherming aan de opperhuid. De Vitamine A normaliseert het verhoorningsproces van de huid. Dit betekent dat een dunner wordende huid gestimuleerd wordt steviger te worden. Tegelijkertijd maakt het een verhoornde huid ook zachter. Deze eigenschappen maken de olie dus ideaal voor bijvoorbeeld ouderen. Vaak hebben ouderen last van een dunner wordende lichaamshuid, maar tegelijkertijd ook van vereelte voeten.

Allantoïne is misschien wel het meest interessant bestanddeel van shea butter. Dit bestanddeel kan vorming van nieuw weefsel en celdeling stimuleren. Hierdoor is shea butter een prachtig product is om te gebruiken in wond- en litteken verzorgende producten en voor de behandeling van kloven.

Fair Trade en biologisch

Een mooi product zoals de shea butter wordt vaak een stuk minder mooi als blijkt dat de natuur ervoor aan schoonheid moet verliezen. En al helemaal als de vrouwen die de noten rapen en bewerken te weinig betaald krijgen en gedwongen worden in armoede te leven bij gebrek aan alternatieve bronnen van inkomsten.

Tussenhandelaren verdienen goed geld aan het opkopen en doorverkopen van de bewerkte of rauwe noten. De vrouwen die het harde werk verrichten merken daar zelf maar weinig van.

De shea butter boom is een langzaam groeiende boom en een duurzame werkwijze is nodig om de bomen maximaal te kunnen benutten zonder schade aan de bomen of de natuurlijke omgeving aan te brengen.

Uiteraard ben ik ontzettend blij dat ik Butterwise gevonden heb. In Nederland zijn zij hoofddistributeur van de producten van The Savannah Fruits Company. Dit Ghanese, Fair Trade, bedrijf organiseert de productie van shea butter. Ook begeleiden ze de plattelandsvrouwen die de shea butter noten rapen en stuurt ze aan. Met hulp van The Savannah Fruits Company organiseren de vrouwen zich en ziin ze in staat gesteld zelf over de prijs te onderhandelen. Ook wordt ze een veilige werkplek geboden.

Alle producten die The Savannah Fruits Company inkoopt, zijn buiten Fair Trade ook biologisch. De noten worden wild geraapt in plaats van op plantages. Maar, dat niet alleen; de bomen staan allemaal in beschermde natuurgebieden, ver van menselijke activiteit. Geen boeren als buren die hun gewas besproeien, geen kunstmest in het grondwater en geen bestrijdingsmiddelen tegen de malariamug die op de bomen gesproeid worden.

De Fair Trade en biologische claims wordt jaarlijks scherp gecontroleerd door Ecocert.  Ecocert is een wereldwijd controle- en certificeringorganisatie voor Fair Trade en biologische producten.

Zelf aan de slag met sheaboter?

Wil je shea butter wel eens uitproberen? Bij Butterwise kun je kleine hoeveelheden shea butter bestellen om zelf aan de slag te gaan en de voordelen te ontdekken.

Wil je je experimenten graag professionaliseren, maar weet je niet hoe, neem dan contact met ons op. Enjoy Divine Nature is expert op het gebied van natuurlijke, Fair Trade en vegan cosmetica voor Indie brands. We helpen je graag je eigen verzorgingsproduct op de markt te brengen, ook in kleine batches.

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);