Gezichtsolie: het geheim dat je droge huid soepel maakt
06 maart 2019 

Gezichtsolie: het geheim dat je droge huid soepel maakt

In een moderne wereld met centrale verwarming, air conditioning en stress hebben steeds mensen last van een droge huid. Van schrale wangen in de winter tot schilfers in de zomer: het voelt niet lekker. Een trekkerige huid is een van de belangrijkste redenen waarom mensen huidverzorgingsproducten gebruiken.

Daarom is het een goed idee om een eenvoudige gezichtsolie toe te voegen aan de natuurlijke verzorgingslijn. Een trucje om je huid soepeler te maken.

Gaatjes in je huidbarrière

Je huid bestaat uit drie lagen. Van jouw binnenkant naar buiten is dit het onderhuids vetweefsel, de lederhuid en de opperhuid.

gezichtsolie voor een soepele huid
Afbeelding van By Mikael Häggström, based on work by Wbensmith

In de afbeelding zie je de opperhuid. Je ziet dat de opperhuid zelf ook uit lagen bestaat. De bovenste laag is het stratum corneum, de hoornlaag of zoals ik het liever noem: je huidbarrière.

Dit dunne laagje vormt de barrière tussen jou en de buitenwereld.  

Je huidbarrière is heel erg belangrijk voor de gezondheid van je huid: deze barrière beschermt je tegen infecties, uitdroging en allerlei andere invloeden en wrijving.

Het stratum corneum bestaat vooral uit dode huidcellen die hun celkern kwijt zijn geraakt. Tussen de envelopvormige huidcellen zitten vetten en eiwitten die ze bij elkaar houden.

Je kunt je huidbarrière vergelijken met een gemetselde muur: de huidcellen zijn de bakstenen en ertussen moet een cementlaag zitten om de stenen bij elkaar te houden en de muur bestand te maken tegen invloeden. Zonder cement houdt een muur geen windvlaag tegen.

huidbarriere is als een muurtje

Dat cement bestaat grotendeels uit vet en zonder dat vet valt het muurtje uit elkaar. Dit huidvet wordt normaal gesproken geproduceerd door je talgklieren. Deze kunnen wat trager worden omdat je hormonen uit balans zijn, dat je ouder wordt of gewoon omdat ze bij de ene wat minder produceren dan bij anderen.

Het zou ook heel goed kunnen dat jouw muurtje broos is omdat je te hard poetst. Als je ontvettende producten op je huid gebruikt, zoals producten met SLS of ethanol alcohol, dan lost het vetlaagje dat je huidcellen van je huidbarrière bij elkaar houdt op.

Dan breekt je muurtje.

Gezichtsolieën houden het vocht vast 

Nadat je je gewone huidroutine hebt gedaan, gebruik je een paar druppeltjes van een plantaardige olie die bij jou past over je huid heen. Dit laagje vormt een eigen tijdelijke barrière en zorgt dat het vocht in je huid niet zo makkelijk kan ontsnappen. Je vult het vet aan zodat je huidbarrière weer een goed gemetseld muurtje wordt.

Hoe gebruik je een gezichtsolie?

Nadat je ‘s avonds je huid gereinigd hebt en je normale crème of lotion hebt gebruikt, druppel je een paar druppels van de plantaardige olie (of mix van oliën!) die bij jou en jouw huid past in de palm van je hand. Breng de olie met zachte masserende ronde bewegingen op de droge huid aan.

De huid is gék op plantaardige olie. Vul je eigen natuurlijke verzorgingslijn aan met een gezichtsolie die bij de lijn past.

Wil jij een gezichtsolie op de markt brengen? Klik hier voor meer informatie over onze productontwikkeling

Bronnen:

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);