Dit is de sleutel voor een succesvol merk
13 november 2018 

Dit is de sleutel voor een succesvol merk

Je kunt honderden euro’s besteden aan het perfecte logo, maanden zoeken naar de beste ingrediënten en nachten wakker liggen over je merknaam. En toch kun je dit allemaal in de prullenbak gooien als je niet eerst in de schoenen stapt van je ideale klant.

Mensen maken in een fractie van een seconde een beslissing. Dat doen de bezoekers op je website, dat doen ze als ze in een winkel staan met rijen huidverzorging voor hun neus.

Pas als jij iemand persoonlijk aanspreekt, pakt ze jouw potje op. En ze koopt het als ze de klik met je voelt. Als jouw product in lijn is met haar waarden en wensen.

Je ideale klant maakt het verschil tussen hobby en bedrijf

Ik vind formuleren echt geweldig. Bezig zijn als een alchemist; olie en water bij elkaar zien komen en zien veranderen tot een totaal andere textuur. Het voelt magisch. Soms laat ik me leiden door een nieuw ingrediënt of techniek en ben ik uren in potten en beakers aan het roeren.

Het doel van deze experimenten is mijn eigen plezier en het opbouwen van mijn vaardigheden, niet om de producten te verkopen.

Formuleren om een verkoopbaar product te maken heeft een ander doel: het moet met liefde gebruikt worden. Voor wie is dit product bedoelt? Waar houdt de gebruiker van? Wat heeft haar huid nodig?

Ik stap in de schoenen van mijn ideale klant en bedenk zo wat ze wil, wat ze verwacht en wat ze belangrijk vind. Daarna ga ik pas schetsen en ontwerpen. Welke texturen passen bij haar, welke ingrediënten complimenteren haar huid? Welk gevoel wil ze krijgen bij het gebruiken van het product en hoe krijg ik dat voor elkaar in een potje?

Jouw ideale klant is de hoofdpersoon in het verhaal van jouw natuurlijke verzorgingslijn. Niet jij, niet de ingrediënten, maar zij is de hoofdpersoon. En alles wat je doet, doe je voor haar. Of hem natuurlijk.

Jouw ideale klant is de hoofdpersoon

Zo vind je jouw ideale klant

Stel je voor dat je een roman schrijft in plaats van een natuurlijke verzorgingslijn gaat lanceren. Voor jouw roman heb je een uitgebreide omschrijving van de hoofdpersoon nodig.

Schrijvers bedenken karakters op basis van mensen die ze om hun heen zien. Dit kun jij ook doen. Ga je vrienden en familie langs: wie past er (deels) in jouw plaatje van jouw ideale klant? Als je al producten verkoopt, kun je de klanten waar jij die dikke glimlach van krijgt gebruiken als inspiratie om jouw ideale klant te beschrijven. Blijf niet in je hoofd zitten, maar ga ook vragen. Vraag mensen die binnen jouw doelgroep passen naar wat ze willen.

Stel je voor dat jouw boek met jouw ideale klant hoofdpersoon verfilmt wordt. Hoe zou je jouw ideale klant omschrijven aan de verfilmer die jou en jouw bedrijf helemaal niet kent?

  • Wat is haar naam, leeftijd, woonplaats?
  • Is ze getrouwd, alleen, gescheiden, samenwonend? Heeft ze kinderen?
  • Wat is haar werk / dagbesteding?
  • Hoe voelt haar huid?
  • Wat is haar huidtype, heeft ze een huidprobleem of aandachtspunten?
  • Wat is de reden dat zij een huidverzorgingsproduct zou gebruiken?
  • Van welke geuren houdt ze?
  • Welk gevoel wil ze hebben als ze het product gebruikt?
  • Welk effect moet het product hebben?

Worden haar waarden en normen die van jou?

Wat zijn haar waarden?
Is ze bijvoorbeeld vegan en let ze op het vegan keurmerk?
Hoe staat ze tegenover het gebruik van plastic?
Palmolie?
Biologische ingrediënten?

Als je hier de antwoorden op weet, weet je ook of het nut heeft om voor keurmerken te gaan.

Cruelty free private label bij Enjoy Divine Nature

Hoe beter je jouw ideale klant leert kennen, hoe beter je leert wat voor haar het perfecte product is. En dat product gaat als warme broodjes over de toonbank!

Het leren kennen en omschrijven van jouw ideale klant is een van de dingen die we waar we ondersteuning in bieden als je bij ons je producten laat ontwikkelen. Wil jij een je natuurlijke verzorgingslijn starten? Klik hier voor meer informatie over onze productontwikkeling.

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);