De lancering van ABC crème - Dit is Esthers Legacy
20 augustus 2020 

De lancering van ABC crème - Dit is Esthers Legacy

Soms kunnen uit de zure appels die het leven je geeft, de mooiste dingen voortkomen. Dit is zeker waar voor Esther Buimer, verpleegkundige, moeder van drie kinderen en mantelzorger voor haar vader. Hoewel ze getraind is als verpleegkundige en veel voldoening kreeg uit haar werk, heeft ze nu haar eigen verzorgingsproduct ABC-Crème op de markt gebracht.

Wat bracht deze verandering teweeg en hoe heeft ze haar eerste stappen gezet naar de lancering van haar eigen product? We vroegen het haar!

Zoals zo vaak is het niet slechts één gebeurtenis die iemand zijn of haar leven laat veranderen.

Ook bij Esther was er sprake van een aaneenschakeling van gebeurtenissen.
“In 2014 kreeg ik last van een frozen shoulder. Ik vermoedde dat dit vanuit mijn nek kwam, na een whiplash die ik als negentienjarige had opgelopen. Maar, in het ziekenhuis luisterden ze niet naar mij. Ze schreven mij injecties voor die de pijn zouden moeten gaan bestrijden. Het voelde niet goed en ik weigerde”. Esther wist zeker dat de pijn een andere oorzaak moest hebben en na een MRI bleek dat ze twee nekhernia’s had. Ze wist nu zeker dat de frozen shoulder hierdoor veroorzaakt moest zijn.

In afwachting van de operatie kreeg Esther zware pijnstillers, maar zelfs morfine hielp niet tegen de zenuwpijn. “Ik kroop over de vloer van de pijn en ’s nachts deed ik geen oog meer dicht”, vertelt Esther. Ze ging op zoek naar alternatieven die wellicht wel verlichting zouden kunnen brengen tot de verlossende operatie een einde aan alle ellende zou brengen. Zo kwam ze bij medicinale wietolie uit die ze zelf ging maken. En, met succes! De ergste pijn werd afgezwakt. Op de dag voor de operatie was ze zelfs al 5 dagen pijnvrij, wat de arts uiteindelijk deed besluiten de operatie af te blazen.

ZO BEGON HET

Esther begon zich steeds meer te verdiepen in de samenstelling van medicatie, met name na het plotselinge overlijden van haar moeder nadat ze was overgestapt naar nieuwe medicatie en andere producten die ze dagelijks of regelmatig gebruikte. Ze vroeg fabrikanten naar de functie van ingrediënten en de exacte samenstelling.

“Ik vond geen enkel product wat transparant was over wat erin zat.”

Ze ontdekte dat in bijna alle producten niet alleen ingrediënten zaten die onnodig of zelfs ongezond waren. Sommige konden huidproblemen veroorzaken of erger.
“Oneerlijke voorlichting, geen transparantie over ingrediënten, onnodige vulstoffen die de huid niet dienen, te veel troep in producten die de huid geen goed doen en zelfs kunnen schaden. Ik wilde bewustzijn voor de huidgezondheid creëren, valse voorlichting ten val brengen”.

Wat Esther tijdens deze zoektocht vooral opviel was dat veel fabrikanten al die vragen helemaal niet op prijs stelden. Waarom niet eigenlijk? Zou het niet normaal moeten zijn dat we precies weten wat we op onze huid smeren, waarmee we onze tandenpoetsen of onze haren wassen? Dat zou ook anders moeten kunnen vond ze.

“In de jaren 70, wisten we niet veel over stoffen die de huid konden schaden. Vrouwen van mijn leeftijd hebben heel wat troep op onze huid gesmeerd, in de veronderstelling dat het goed voor onze huid zou zijn”, vertelt ze. Ze wilde haar familie graag een gezonder alternatief bieden dan de bestaande producten. Ze begon zelf tandpasta, crème, zeep en deodorant te maken.

“Het plotselinge overlijden van mijn moeder heeft alles eigenlijk in gang gezet”.

De bedrijfsnaam was snel gekozen, EsthersLegacy, EL, het koosnaampje voor haar moeder.
“Ik wilde een legacy nalaten, niet alleen voor haar, maar ook voor mijn kinderen en mijn medemensen, om bij te dragen aan ons grootste goed namelijk onze gezondheid.” Esthers idee was, en is dat wat ze ook zou produceren, de samenstelling van het product volledig te controleren zou zijn. Iedereen zou kunnen nalezen wat er precies in zat en weten waarvoor elk ingrediënt bedoeld was. En, ze zou geen hoge prijzen vragen voor een snelle winst.

Omdat Esther inmiddels zelf te vroeg in de overgang zat, besloot ze allereerst een product te ontwikkelen voor vrouwen die, net als zij, te maken kregen met veel hormonale veranderingen die een groot effect hebben op de huid, het haar en het gevoel van welzijn.

“Ik heb een klein marktonderzoekje opgezet, om te kijken of er behoefte was naar een natuurlijk huidverzorgingsproduct voor vrouwen van mijn leeftijd. Ik had een missie, visie en droom, maar duidelijke cijfers had ik niet”, en die behoefte was er. En terugkoppeling was er ook. Het moest transparant en effectief zijn, betaalbaar en met een heerlijke weldadige geur.

Esther volgde een cursus “Dermatherapie op natuurlijke basis” en ging eerst thuis aan de slag met experimenteren om het ideale product te maken voor vrouwen in de overgang.

Al snel ging ze op zoek naar een cosmetica laboratorium die haar kon helpen en die in kleine batches kon produceren. Op die manier zou ze vraag en aanbod beter op elkaar af kunnen stemmen en zou ze niet met een enorme voorraad komen te zitten die ze thuis niet kwijt kon.

Haar man was degene die Priscilla vond, eigenaresse van Enjoy Divine Nature, het enige kleinschalig laboratorium in Nederland die bovendien werkt met natuurlijke ingrediënten. Beter kon deze startende ondernemer het niet treffen!

Esther werd door Priscilla meegenomen door het hele proces van het starten met een eigen cosmeticalijn.

Ze gingen op zoek naar de beste ingrediënten en testen deze uitgebreid. “Het conserveringssysteem wat we uitgezocht hadden, heeft 2 keer gefaald; de eerste keer in de challengetest, daarna in de stabiliteitstest”. Dat was een kleine terugslag.

Ze had zichzelf niet echt een deadline voor de lancering van haar product gesteld, maar ze wist dat ze niet zou opgeven tot het door haar gezette doel was behaald; een natuurlijk product creëren, voor vrouwen in de overgang, zonder ongezonde toevoegingen. De zoektocht naar een alternatief ging dus door.

Hoe staat het nu?

De ontwikkeling van het product heeft meer tijd gekost dan verwacht, maar het eindresultaat is prachtig geworden en, zoals voorgenomen houdt ze de prijs zo laag als mogelijk, zodat het voor meer vrouwen mogelijk is gezonde huidverzorgingsproducten te kopen. Ook in de jaren waarbij door de hormoonveranderingen in de overgang de huid een andere verzorging nodig heeft.

Iedereen op haar website precies nalezen welke ingrediënten er zijn gebruikt en waar ze voor dienen. Bovendien, vragen staat vrij. Meer openheid van zaken kan eigenlijk niet!

Esther heeft veel geleerd in de afgelopen anderhalf jaar, maar het was ook veel werk en af en toe ook gestres, geeft ze toe. “Ik heb een ontzettend groot doorzettingsvermogen. Het stug doorgaan en ploeteren gaat niet altijd even goed, maar met vallen en opstaan kom ik er wel. Ik voel me nu opgelucht, dankbaar en hoopvol!”, de ABC-Crème is een feit. De eerste succesvolle stap in haar legacy is gezet.

Esther kijkt nu al vol vreugde en positieve energie uit naar de toekomst waarin ze graag nog meer producten wil gaan produceren met hulp van Enjoy Divine Nature. Op de vraag welke tips ze heeft voor andere beginnende ondernemers, vertrouwd ze mij toe “Nooit opgeven! Geen enkele vraag is teveel. En, duidelijk communiceren naar je relaties en klanten”.

Wil jij ook graag je eigen verzorgingslijn beginnen, maar weet je niet helemaal hoe je dit het beste kunt doen? Wij ontwikkelen award winning natuurcosmetica. Klik hier voor meer informatie. 

Over de schrijver
Nadia weet wat werken op afstand inhoudt: Nadia woont met haar gezin in Sydney en schijft veel van onze blogs.
Reactie plaatsen
);