Geen ander organisme heeft zo een enorme invloed heeft op hun leefomgeving als wij, de mens. Hoewel we het niet altijd met opzet doen, hebben onze activiteiten helaas vaak negatieve gevolgen voor de natuur en het klimaat. Het huidige tijdperk waarin we leven wordt ook wel, officieus, het antropoceen tijdperk genoemd. Het tijdperk waarin het klimaat op aarde en onze atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit.
Grote steden, snelwegen, fabrieken en dammen hebben negatieve effecten op onze leefomgeving. Maar, ook vanuit ons eigen huis of op het strand kunnen we behoorlijk wat schade aan de natuur veroorzaken. We kiezen bijvoorbeeld schoonmaak- of cosmetische producten die schade aan het grondwater en de samenstelling van onze atmosfeer tot gevolg kunnen hebben.
Onderzoek
We zijn ons meer dan ooit bewust dat het moment om in actie te komen NU is. Bij een recent onderzoek bleek dat 93% van de EU-burgers de klimaatverandering een ernstig probleem vindt. Ongeveer 95% van deze mensen nemen zelf al maatregelen door bijvoorbeeld wegwerpverpakkingen te vermijden, plastic te recyclen en te kiezen voor producten die duurzaam zijn geproduceerd.
Ook probeert de helft van de bevolking om energieverspilling tegen te gaan. Mensen doen dit door te kiezen voor groene energie of elektronische producten die minder energie verbruiken. Dat is 17% meer dan in 2017 en een stuk hoger dan het EU-gemiddelde van 16%.

Super goed nieuws! Maar, is het genoeg?
Energiebesparing en het vermijden van plastic wegwerpartikelen maken een groot verschil. We vergeten echter dat soms ook veel “dichter bij huis” dingen veranderd kunnen worden. Bijvoorbeeld de cosmetica die we kiezen.
De vraag naar niet-giftige cosmetica neemt sterk toe in de laatste jaren. We zijn ons ervan bewust geworden dat het beter is voor je huid en je gezondheid om natuurlijke producten te gebruiken in plaats van synthetische.
Cosmeticamerken springen hier handig op in door “clean beauty” producten te produceren, die vrij zijn van schadelijke of huidirriterende ingrediënten. Helaas is de term “Clean Beauty” niet beschermd, waardoor producenten deze ongecontroleerd kunnen gebruiken. Ook zegt het ook niets over de eventuele schade die het product toe kan brengen aan het milieu.
Ook de term “zero waste” komen we tegenwoordig overal tegen. De vraag naar duurzame producten heeft er voor gezorgd dat er bijvoorbeeld meer en meer cosmeticaproducten in herbruikbare of recyclebare flacons verkocht worden.
UV-filters
Helaas wordt vaak vergeten dat het gebruik van cosmetica- en lichaamsverzorgende producten, met bijvoorbeeld UV-filters (Oxybenzone), ernstige schade aan de oceaan kan toebrengen.
Een gemiddeld zonnebrand product bestaat tussen de 25 – 40% uit UV-filters. Een flesje van 200ml bevat dus minimaal 50ml UV-filters. Een dagje strand betekent al snel dat je je minimaal 2 tot 3 keer insmeert, zeker als je even een frisse duik in zee neemt. Als je je dan bedenkt dat slechts 1 (één!) druppel Oxybenzone in een waterbassin ter grote van zes olympische zwembaden al genoeg kan zijn om schade aan koraalriffen toe te brengen, hoeveel schade druppelen we zo ongemerkt de zee in elke zomer?

De gevolgen van schadelijke cosmeticaproducten, en van de opwarming van de aarde, zijn duidelijk merkbaar: massale sterfte van het koraal. Dat heeft weer tot gevolg heeft dat vele vissoorten en ander zeeleven worden bedreigd. Maar, dat is niet het enige wat gevaar loopt. De oceaan is verantwoordelijk voor 46% van alle zuurstof op aarde. Met het verdwijnen van koraalriffen en ander zeeleven komt ook onze zuurstofvoorziening in gevaar!
Hoe kun jij de schade aan de oceaan beperken?
Vermijd schadelijke ingrediënten. Zonnebrand producten met UV filters kunnen schadelijk zijn. Vochtige doekjes waarmee je je make-up verwijderd, kinderhandjes of billetjes schoonveegt en ook sheet masks (gezichtsmaskerdoekjes gedrenkt in een serum) bevatten vaak plastic, waardoor het heel lang duurt voordat ze worden afgebroken. Ook shampoo, badschuim en zonnebrand kan schadelijke ingrediënten bevatten.
Vermijd producten met UV-filters zoals Benzophenone-2, Oxybenzone (Benzophenone-3), 3-benzylidene camphor, 4-methylbenzylidene camphor.
Kijk voor een volledige lijst van ingrediënten die beter vermeden kunnen worden hier.
Kies liever voor zonnebrandproducten met minerale filters. Sinds kort bieden we bij Enjoy Divine Nature de mogelijkheid de natuurlijke filters TiO2 en ZnO toe te voegen aan je huidverzorgingsproduct.
Kiezen voor duurzame verpakkingen. Vermijd producten die in wegwerp flacons worden aangeboden. Kies liever voor producten die in navulbare verpakkingen worden verkocht, die niet dubbel verpakt zijn (een potje, in bubble wrap, in een doosje), van gerecycled materiaal gemaakt zijn of biologisch afbreekbaar zijn.
Gebruik geen plastic microbeads. De kleine deeltjes die vaak in scrubs zitten zijn vaak gemaakt van plastic. Nadat je je frisse, schone en zachte huid afspoelt komen deze deeltjes in ons water terecht. Gebruik liever scrubs waar de microbeads vervangen zijn door zout, suiker of bijvoorbeeld gemalen abrikozenpitten.
Wil je actief meewerken oceanen schoon te houden?
Misschien heb jij wel een prachtig idee voor een oceaan veilig verzorgingsproduct, maar weet je niet precies waar te beginnen dit te ontwikkelen. Neem snel contact met Enjoy Divine Nature op, we helpen je graag op weg!