Zo maak je een productinformatiedossier of PIF
27 september 2018 

Zo maak je een productinformatiedossier of PIF

Om te voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening, moet je onder andere een productinformatiedossier opstellen: het PIF.

Als je in Nederland huidverzorgingsproducten maakt en verkoopt, mag dat niet zomaar. Je moet altijd voldoen aan de Cosmeticawetgeving. De Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is de cosmeticawetgeving waar je je aan moet houden. De kern van deze regels is dat je zeker moet weten dat je product veilig is om gebruikt te worden.

Om aan deze bindende regeling te voldoen, moet je onder andere een productinformatiedossier opstellen: het PIF. Het PIF is beschikbaar zijn bij de verantwoordelijke persoon en wordt 10 jaar bewaard.

Eerst meer weten over de Cosmeticawetgeving? Lees dan Hoe je legaal je eigen huidverzorgingsproduct op de markt brengt.

Inhoud van het PIF

  • De beschrijving van je product.
  • Het veiligheidsrapport.
  • Het recept en methode van produceren.
  • Een verklaring dat de producten volgens de Good Manufactoring Practise (GMP) gemaakt worden.
  • Bewijs van eventuele (cosmetische) claims.
  • Een verklaring over (het ontbreken van) dierproeven.

Beschrijving van je product

Uit deze beschrijving moet duidelijk blijken dat het dossier en het product verbonden zijn met elkaar.

Je noemt hier:

  • De naam van het product
  • Productcode
  • Productrecept

Veiligheidsrapport

Terug naar de kern van de Cosmeticaverordening: je moet zeker weten dat je product veilig is om gebruikt te worden. Jij, als verantwoordelijke persoon, garandeert met dit veiligheidsrapport dat het product veilig is bij normale of te verwachten gebruiksomstandigheden.

Het is niet voldoende om te zeggen dat de ingrediënten die je in de supermarkt koopt dus ook veilig zijn om als cosmetica te gebruiken. 

Je hebt een CPSR nodig. Een CPSR is een veiligheidsbeoordeling van een safety assessor. Met behulp van een test van onafhankelijke laboratoria wordt bewezen dat het product veilig is.

Methode en GMP

Good Manufacturing Practise in de PIF

Je moet uitgebreid beschrijven hoe het product gemaakt wordt. Ieder cosmetica product moet gemaakt worden volgens de richtlijnen van de cosmetic van ISO 22716. Om hieraan te voldoen moet je werken volgens de normen van GMP (Good Manufactoring Practice). Een GMP verklaring hoort thuis in je PIF.

GMP is erg belangrijk voor veilige cosmetica. Waar het om gaat is dat je op een verantwoordelijke manier omgaat met de productie van cosmetica en dit juist documenteert. Het gaat vooral om verstandig werken en veel protocollen maken voordat je aan de slag gaat.

GMP in het kort:

  • Personeel: al het personeel betrokken bij de productie moet voldoende getraind zijn in hun taak, hun verantwoordelijkheid kennen en zich houden aan persoonlijke hygiëne.
  • Werkgebied: de productiestudio, laboratorium of fabriek moet gemaakt en aangepast zijn om het eindproduct te beschermen. Het moet schoon zijn en makkelijk schoon gemaakt kunnen worden.
  • Apparatuur: de apparatuur moet goed schoon gemaakt en onderhouden kunnen worden en uitsluitend gebruikt worden voor het maken van cosmetica.
  • Grondstoffen en verpakkingsmateriaal: moeten aan eisen voldoen en hier op getoetst worden voor gebruik.
  • Productie: protocollen worden gemaakt en nageleefd. Alle stappen worden gedocumenteerd.
  • Eindproducten: moeten getoetst worden of ze voldoen aan gestelde criteria
  • Kwaliteitscontrole: protocollen over alle hierboven genoemde onderdelen moeten gemaakt worden en toetsen gedocumenteerd.
  • Afgekeurd materiaal: protocol moet aanwezig zijn wat te doen met afgekeurd materiaal
  • Klachten en retouren: een protocol moet gemaakt en nageleefd worden
  • Documentatie: een documentatiesysteem is de ruggengraat van werken volgens GMP.

Claims

Cosmetica is geen medicijn. Eczeem en wonden genezen er niet van. Maar je kunt wel een product maken dat roodheid verminderd. Als je dit doet en dit ook claimt op je verpakking en/of website, moet je dit kunnen bewijzen. Dit kun je bewijzen door bijvoorbeeld dermatologische of consumenten tests uit te voeren. De uitslagen van deze tests horen in je PIF.

Meer over wat je wel en niet mag claimen lees je in ons artikel Wat mag je claimen over jouw verzorgingsproducten? Klik hier naar het artikel.

Dierproeven (natuurlijk niet!)

dierproefvrije cosmetica

Natuurlijk ga je geen dierproeven doen: dat wil je niet en dat mag ook niet in de EU. Als dit via een omweg toch gebeurd, moet dit in je PIF staan. Maar jij doet natuurlijk geen dierproeven!

De papierwinkel

Het schrijven van een PIF is wat ik ‘de papierwinkel’ noem. Het bedenken en ontwikkelen van een product is achter de rug, maar nu is het belangrijk dat je echt zeker weet dat je product veilig is. Het is een hele administratie; zeker om de GMP netjes op orde te hebben. Het is eigenlijk net zoiets als het opzetten van een financiële administratie voor je onderneming. Doe het grondig en goed en onderhoud het om zeker te weten dat je niet in de problemen komt.

Als wij jouw productie gaan doen, of je nu zelf formuleert of wij dat voor je doen: wij regelen dit. Wij stellen een volledig productinformatiedossier op, dus dan hoef je je hier niet druk over te maken! 

Over de schrijver
Priscilla is directeur bij Enjoy Divine Nature en is cosmetic scientist gespecialiseerd in natuurlijke verzorgingsproducten.
Reactie plaatsen
);